Головна » 2017 » Січень » 27 » 27 січня в історії - День народження знаменитого уродженця Борщівщини Якова Гніздовського

27 січня в історії - День народження знаменитого уродженця Борщівщини Якова Гніздовського

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1280
27 січня 1915 в с. Пилипче народився відомий художник, графік, кераміст та мистецтвознавець Яків Гніздовський.

Батько — Яків Гніздовський, походив з родини околичної шляхти Гніздовських гербу Кораб. Мати — Марта (уроджена Кубей).

Батьки не примушували до роботи в полі. Закінчив Чортківську гімназію товариства «Рідна Школа».

З 1933 року навчався у Львівській духовній семінарії (малій). У Львові мешкав у гуртожитку в одній кімнаті зі студентами, пов'язаними з українським підпіллям. Навесні 1934 року польська поліція влаштувала в гуртожитку обшук, під час якого були знайдені пропагандивні листівки. Якова заарештували за підозрою в приналежності до нелегального гуртка. Провів у в'язниці кілька днів. Під час суду свідчив про те, що не мав стосунку до політичної діяльності своїх сусідів по гуртожитку. Його попросили показати записну книжку й виявили, що під час засідання він намалював усіх, хто перебував у залі суду. Це зробило велике враження на присутніх, стало ясно, що Гніздовського ніщо не цікавить, крім мистецтва. Усі обвинувачення з художника були зняті.



Шкільний клас Якова Гніздовського (сидить на скриньці в передньому ряду; 1930-ті)


З 1938 навчався у Варшавській академії мистецтв.

Через початок Другої світової війни з 1939 навчався в Загребській академії мистецтв (Хорватія). Виїхавши із Заґреба в 1944, опинився в таборі для переміщених осіб поблизу Мюнхена, де пробув до 1949.



1949 — переїхав у США, оселився в місті Сент-Пол (Міннесота), де отримав посаду дизайнера в рекламній фірмі Brown and Bigelow.

1950 — переїхав у Нью-Йорк, улаштувався в Бронксі біля Ботанічного саду й зоопарку.
1956–1958 — удосконалював майстерність у Парижі. Там же 16 лютого 1957 одружився з Стефанією Кузан — донькою вихідців з України після Першої світової війни.

Може, автор обкладинки до історично-мемуарного збірника «Бучач і Бучаччина» (його прізвище заклеєне, вказано інше).

Помер 8 листопада 1985 року в Нью-Йорку, був похований у колумбарії Собору Іоанна Богослова. 5 листопада 2005 року відбулося перепоховання урни з його прахом на Личаківському цвинтарі у Львові.



Могила Якова Гніздовського на Личаківському цвинтарі у Львові


Цікаво, що збереглася фотографія Якова Гніздовського, зроблена після закінчення ним семінарії біля могили Івана Франка у Львові. На ній майбутній художник дивиться саме на те місце на Личаківському цвинтарі, де нині є його могила.



Я. Гніздовський (другий ліворуч у передньому ряду) з групою семінаристів біля могили Івана Франка на Личаківському цвинтарі (1930-ті)
Переглядів: 1280


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: