Головна » 2020 » Лютий » 21 » 79 років тому енкаведисти арештували в Борщеві 18 учнів-націоналістів

79 років тому енкаведисти арештували в Борщеві 18 учнів-націоналістів

18.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 986
Минуло 79 років із часу арешту енкаведистами 18 (за іншими даними — 22) старшокласників Борщівської середньої школи.

Усі, крім двох, котрим вдалося утекти, були розстріляні НКВД.

Ці діти були членами молодіжної гілки ОУН.

Далі їх дорога була страшною — до Чортківської тюрми, Уманської…

Саме 22 лютого 22 колишніх гімназистів із Борщева, учнів 8 – 10 класів, по одному викликали в кабінет директора Максима Трохимовича Марунчака, де на них вже чекав енкаведист Дмитрук з міліцією. Всі вони були арештовані і вже ніколи не повернулися ні до школи, ні додому.

У супроводі конвою їх було відправлено до Чорткова.

Частину із них по-звірячому закатували там таки, в Чортківській тюрмі, а частину ще навіть не засуджених погнали пішки разом з іншими в’язнями (приблизно 1000 осіб) до Уманської тюрми. Там їх закатували 20 липня 1941 року .

На меморіалі Жертв совєцьких репресій в Умані викарбувано імена лише вісьмох — ймовірно, були розстріляні під гул моторів саме там.

А інших убили або в Чорткові, або на етапі… Прізвища учнів школи, убитих комуністичним режимом у 1941 році, викарбувані на пам’ятній дошці — щоби наступні покоління вихованців не забували цих трагічних подій минулого.

На ній написано: «В цій школі, колишній гімназії, навчалися учні, які в лютому 1941 року були заарештовані НКВД та ув’язнені в Чортківській та Уманській в’язницях».

Сьогодні в Борщівській школі-ґімназії імени Романа Андріяшика учні і вчителі провели уроки пам’яти — спершу у Храмі Успіння Пресвятої Богородиці, потім — у стінах школи.



Галицький вісник плюс
Переглядів: 986


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: