Головна » 2020 » Червень » 22 » 79 років тому радянські кати знищили сотні мешканців Борщівського краю

79 років тому радянські кати знищили сотні мешканців Борщівського краю

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 1028
У ніч із 21 на 22 червня 1941 р. НКВС на Тернопільщині провело одну з останніх “чисток” неблагонадійних.

22 червня 1941 р. були розстріляні без суду 250 мешканців нинішнього Борщівського району, яких радянська влада затаврувала як “ворогів народу”; подібні розстріли відбулися у Бережанах, Чорткові, Заліщиках, Збаражі, Підгайцях, Бучачі, Теребовлі та інших сучасних райцентрах області.

Із звіту начальника Тюремного управління НКВС УРСР відомо, що станом на 22 червня в тюрмі Тернополя утримували 1790 в’язнів.

“Из этого количества 500 чел. убыло по 1-й категории [тобто знищено]. Погребение произведено в вырытых специально для этой цели ямах, однако часть 197 чел. погребены в подвале НКГБ, мелко очень зарыты, операцию проводил нач. УВКГБ”.

Решту, понад 1000 в’язнів було етаповано з тюрми пішки до Волочиська (нині Хмельницької області), а далі у вагонах до Курська; подальша доля невідома. Остання акція по знищенню в’язнів тернопільської тюрми (більшість із них енкавеесівці отруїли миш’яком) була проведена перед захопленням Тернополя німецькими нацистами.
Переглядів: 1028


Коментарі

0
1 Володимир   [Материал]
Хто писав це марення?
Як відбувалося знищення "неблагонадійних" у західній частині СРСР - досить подробно описано вже давно.
У Західній Україні- теж.
На Тернопільщині- теж.
Якась частина мешканців Тернопільщини, зокрема Борщівщини і Заліщанщини пішла у небуття без сліду- арештовані в селах, доставлені в Борщів, Заліщики, Товсте, Скалу, Мельницю (чи і Чортків, Тернопіль, Львів- за свідченнями родичів чи односельців) і далі їх сліди щезають.

Але в ніч з 21 на 22 червня про початок війни ЩЕ НЕ ЗНАВ НІХТО!
Зачистка тюрем перед "великим визвольним походом" почалася ще в травні, але до 24 червня ніхто з НКВС і НКДБ ніхто б не рискнув "просто так" розстріляти без суду і вироку.

Як стосується інформація по Тернопільській тюрмі НКВС до Борщівщини? Ніяк.
Але "ліквідовували залишки" в Тернополі 27-28 червня!

Якщо вже описувати наш район- то його "розвантаження" закінчилося 5 липня ешелоном на Заліщики. Але скільки там було жителів конкретних районів- невідомо.
Навіть в Уманському списку чверть прізвищ не прив'язана до районів і сіл!

Шумовий фон? Щоб люди перестали вірити будь-кому?

Имя *:
Email *:
Код *: