Головна » 2020 » Травень » 9 » 87 років тому народився видатний письменник Борщівщини Роман Андріяшик

87 років тому народився видатний письменник Борщівщини Роман Андріяшик

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1452
Роман Андріяшик – самобутній, талановитий романіст української літератури другої половини ХХ століття. Усього було на довгій творчій ниві письменника: і щедрі ужинки творчості, й колючі осоти огульної безпідставної критики, періоди замовчування і заборона друкуватися. Та він вистояв.

Народився Роман Андріяшик 9 травня 1933 р. в селі Королівка, нині – Борщівського району Тернопільської області, у родині мельника.


У літературу увійшов романом “Люди зі страху”, де, немов у калейдоскопі, проходять перед нашим зором криваві картини Першої світової війни на теренах Західної України, трагічна доля молоді, яка воювала в австрійській армії і волею долі була змушена битися проти своїх кровних братів. Роман викликав великий резонанс серед читачів. У вітчизняній і зарубіжній періодиці з’явилися сотні відгуків і рецензій. Ця ж вікопомна тема продовжена в романі “Додому нема вороття”, що вийшов друком рівно через десятиліття.

Показові складних процесів у національно-визвольному русі в Галичині, у діяльності Західно-Української Народної Республіки присвячений наступний твір письменника – роман “Полтва”. Полтва – закута в бетон річка, що протікає під Львовом, – символізувала поневолену Україну, а висновок автора – “Галичина все-таки залишиться іскрою волелюбства, навіть після того, як її зроблять польською чи німецькою” – носив чіткий національний підтекст. Критика оцінила роман неоднозначно. Група “генералів” від літератури визнала, що роман не відповідає історичній правді, що у творі наявні серйозні ідейні та художні прорахунки . Блискучий майстер прози таким чином був вибитий на кілька років з творчого сідла. Аж 1978 р. з-під його пера вийшов роман – “Кровна справа”, згодом побачили світ “Думна дорога” (та ж “Полтва” (1982)), “Сад без листопаду” (1984). За активну літературну творчість він став першим лауреатом премії “Благовіст”.


Багато часу віддавав Р. Андріяшик спробі зазирнути в душу видатного буковинця – бунтівника Ю. Федьковича. Про нього він написав драматичний роман “Сторонець”, за який у 1998 р. був удостоєний Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Р. Андріяшик є автором драми “На краю престолу”, роману “Василь Стефаник”. Помер письменник 2 жовтня 2000 р., похований на Байковому цвинтарі у Києві.
Переглядів: 1452


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: