Головна » 2020 » Березень » 21 » Апарат УЗД чи ШВЛ: як борщівські депутати витрачають людські гроші

Апарат УЗД чи ШВЛ: як борщівські депутати витрачають людські гроші

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 3586
Сьогодні лишень люди, у яких відсутні Інтернет та телебачення, не знають, що в лікарні міст та містечок України в екстренному режимі закуповують специфічне та дороге медичне обладнання для порятунку людей з важким перебігом інфікування коронавірусом. В новинах не припиняють розповідати, що меценати, підприємці та політики за власні кошти купують для вітчизняних медзакладів апарати штучної вентиляції легенів.

Шокуючі новини приходять з ряду європейських країн, в яких часто не вистачає уже згадуваних апаратів ШВЛ і медики змушені робити важкий вибір: кого з пацієнтів підключати до апарату, який рятує життя важким хворим. За статистикою, яку вивели зі свого досвіду китайські науковці - більшість людей переносять вірус легко, але 5 хворих зі ста потребуватимуть апаратів штучної вентиляції легенів.

Кілька днів тому головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, виступаючи у Верховній Раді, попередив про можливий брак апаратів штучної вентиляції легенів при піковому навантаженні.

«Але цієї кількості може не вистачити і обладнання може бути застарілим», — зазначив Ляшко.

Не варто забувати і про той факт, що у відділення інтенсивної терапії потрапляють також і люди, які не інфіковані коронавірусом, але яким потрібна штучна вентиляція легенів.

І от обранці народу, які представляють громаду Борщівської ОТГ, зібрались на позачергову сесію міської ради, щоб прийняти ряд рішень для боротьби з коронавірусом. І як ви гадаєте, вони вирішили виділити чималу суму у 400 тисяч гривень на закупівлю апарату УЗД. Саме так, не для купівлі апаратів штучної вентиляції легенів, яких катастрофічно не вистачає по усій країні, а на апарат для ультразвукової діагностики.

І якщо в Борщівській районній раді, серед депутатів якої є чимало медиків, гроші в першу чергу виділили саме на апарати ШВЛ та засоби захисту, то в Борщівській міській раді вирішили піти трішки іншим шляхом. Виявляється, що на засоби захисту для працівників "швидкої" та лікарні, які першими зіштовхнуться з ймовірними інфікованими, виділили значно меншу суму, ніж планувалось виділити на УЗД-апарат: 260 тис.грн. на потреби КНП «Борщівська районна лікарня» та 30 тис.грн. для працівників бригад Борщівської підстанції швидкої медичної допомоги.

Дебати на свіжому повітрі тривали кілька годин. Увесь цей час керівники медичного закладу, яким так кортіло отримати сотні тисяч гривень на дорогий апарат, беземоційно спостерігали за дійством, мабуть, будучи переконаними, що під тиском політичних аксакалів, які звикли контролювати ситуацію та впродовж довгих років керують Борщівським районом з затишних кабінетів та ресторанів, вдасться дотиснути не надто зговірливих депутатів. Ось тільки сталось трішки по-іншому. Якщо ще кілька місяців тому грізне слово та авторитет таких політичних довгожителів, як Ярослав Козій, Уляна Пасічник чи Роман Сєльський, могли в мить змусити депутатів голосувати за усі потрібні їм рішення, то учора їх потуги зазнали фіаско.

В кінцевому результаті, коли відбулось голосування за пропозицію Романа Сєльського, озвучену ним днем раніше на засіданні фінансової комісії, виявилось, що більшість депутатів проти виділення останніх бюджетних коштів саме на апарат УЗД. Рішення підтримали лишень 7 присутніх депутатів:


депутати, які підтримали рішення про виділення коштів на УЗД апарат

Що цікаво, після провального голосування сам Роман Сєльський та Уляна Пасічна, як свідчать дані з сайту міської ради, покинули сесію разом з керівниками лікарні. Після цього стало зрозуміло, що поява медиків була зовсім не випадковою, а такі люди, як Іван Чепесюк, який і був основним ініціатором призначення на керівну посаду саме Віктора Гладкого, щоб згодом отримати в цій же лікарні "жирне" місце заступника, зовсім не переймається наявністю чи відсутністю засобів захисту, а виключно потребою УЗД-апарату.

А й дійсно, навіщо перейматись засобами захисту, якщо у тебе зарплатня від 35 до 50 тисяч гривень, а у випадку чого, не приведи Господи, тобі "по блату" виділять апарат штучної вентиляції легенів та палату з усіма зручностями.

Зрозуміла річ, що матеріальну базу медзакладів потрібно покращувати, як і дороги, як і стан навчальних установ, але в час пандемії, коли уже на найвищому рівні говорять про катастрофічну ситуацію з наявністю засобів захисту та ймовірним виникненням аналогічної ситуації з апаратами для екстреного порятунку важких хворих, представники влади повинні уміти розставляти пріоритети.

Переглядів: 3586


Коментарі

0
1 Руслан   [Материал]
Весь світ каже шо їм не стає апарату для вентиляції легень а борщівські старі пердуни кажуть шо узд вратує. Ну от і ратуймося кому шо.

Имя *:
Email *:
Код *: