Головна » 2016 » Вересень » 16 » Борщів запрошує помилуватись вишиванками та скуштувати смачного борщу

Борщів запрошує помилуватись вишиванками та скуштувати смачного борщу

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 1600
Борщівчани гостинно запрошують на фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка», який відбуватиметься одночасно з культовим святом фестивалем «Борщ’їв».

Програма фестивалю «Борщівська вишиванка» та «Борщ’їв» на 18 вересня 2016 року:

11:00 - Відкриття виставки «Борщівська народна сорочка». Майстер-клас з технології крою, техніки шитва та вишивки борщівської сорочки за участю авторів книги «Борщівська народна сорочка» Людмили та Олексія Покусінських (центральна районна бібліотека).

12:00 - Відкриття виставки вишиванок сіл району «Село моє у вишиванках розквітає і лине пісня понад краєм», декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва майстрів Тернопільщини (центр міста).

Виставка-розпродаж робіт учнів загальноосвітніх навчальних закладів району «Україно! Ти моя молитва!..» (майдан Свободи).

13:00 - Фестиваль борщу «Борщ’їв 2016»:

– майстер – клас з приготування борщу по рецепту народного артиста України Григорія Драпака за участю фольклорного колективу «Баламути» (Білорусія м.Мінськ)
– частування борщем, приготовленим сільськими господинями
– концертна програма (майдан Незалежності).

15:00 - Фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка – краю мого оберіг» за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району та області, гостей: Героя України, лауреата Шевченківської премії, народного артиста України Василя Зінкевича; народного артиста України Григорія Драпака; Волинського Державного академічного народного хору; гурту «Рокаш» (м. Мукачеве); поета-пісняра Степана Галябарди (м.Київ); мистецьких колективів Київської, Хмельницької, Львівської, Луганської, Тернопільської областей (майдан Свободи).

Під час фестивалю проводитиметься благодійна акція по збору коштів для потреб воїнам АТО.

Довідка:

9 вересня 2007 року у м. Борщеві було проведено перше фольклорно-мистецьке свято "В Борщівському краї цвітуть вишиванки". Гості Борщівщини могли оглянути чималу музейну експозицію, взяти участь у науковій конференції з цієї проблематики. Були проведені виставки сучасного вишиття та вишиття з бабусиних скринь з різних сіл району. Гарні вироби можна було не лише вдягнути, але й купити.

З того часу щороку стало традицією запрошення народних артистів України.

Люди з Горошової, Вільхівців, Дністрового, Пилипча, Бабинців, інших сіл Борщівщини від малого до старого вдягають на свято вишивки. Хтось сучасні, вишиті власними руками. Внучки, правнуки і правнучки колишніх вишивальниць виходять «на люди» у вбранні з бабусиних скринь. І нема тим витворам ціни, бо в кожній такій вишиванці – частина серця, доленька – доля…

Ще однією унікальною особливістю свята є проведення в його рамках фестивалю борщу «Борщ-їв», який відбувається тільки на Борщівщині. Більше 50 видів смачного українського борщу представляють гостям господині із 69 сіл району.
Переглядів: 1600


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: