Головна » 2018 » Листопад » 8 » Борщівські депутати відмовились скасовувати підвищення тарифів

Борщівські депутати відмовились скасовувати підвищення тарифів

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1529
Незважаючи на той факт, що вода в Борщівському районі вважається однією з найгірших за санітарно-епідеміологічними показниками, мешканці міста змушені платити ледь не найбільше в Тернопільській області.

Піднявши тарифи на водопостачання та водовідведення у кілька разів, керівники Борщівської міської ради та комунальники намагались переконати громадськість та депутатів у необхідності такого різкого підвищення, мотивуючи своє рішення загальним зростанням цін на енергоносії та зарплатню.

На останній сесії міської ради народні обранці, які завжди і усюди наголошують на тому, що хвилюються за людей і переймаються бідами громади, мали шанс виправити цю прикру ситуацію, скасувавши рішення виконкому про підвищення тарифів.

Цікаво, що саме завдяки депутатам "Батьківщини", які не підтримали пропозицію Андрія Ратушняка скасувати рішення виконавчого комітету про підвищення тарифів, мешканці Борщева будуть і надалі платити удвічі та втричі більше за 1м3 води.

Для того, щоб рішення було скасоване і борщів'яни не продовжували платити за воду за грабіжницькими тарифами, не вистачило лишень одного голосу. І цей один голос лишень одного депутата з "Батьківщини" тепер вартуватиме звичайним людям сотні гривень щомісяця.

"Звістка" вирішила поцікавитись у депутата обласної ради Андрія Ратушняка, чому саме він ініціював скасування скандального рішення і яким на його думку має бути обгрунтований тариф:

"Після підняття тарифів на воду рішенням виконкому Борщівської міської ради, до мене багато зверталось жителів м. Борщів з обуренням від такого підняття, тому я вирішив вивчити це питання більш детально.

Керівники комунальних служб міста запевнили мене що такий тариф покриває видатки на водопостачання та водовідведення та закладено 5% рентабельності І подібні тарифи в сусідніх з Борщевом містах. Я направив запит в ДП Техніка, щоб надали інформацію про технічні характеристики водяних насосів, їх електричну потужність, пропускну здатність, кількість використаної електроенергії та об‘єм зафіксованої спожитої споживачами води. Після цього провів розрахунки за травень, червень та липень 2018 року та виявив що втрати води становлять в середньому 45%, тобто майже половина води, яка подається в систему через пошкоджені старі труби тікає в землю, а також частина використовується безобліково.

Замість того щоб вирішувати проблему зношеної системи водопостачання, підняли тариф і ці всі втрати поклали на плечі людей які платять за воду, хоча це незаконно, оскільки допустимі втрати, які можуть бути закладенів тарифі це вода, яка використовується на промивку труб після відновлювальних робіт, а це 2-3%. Також незрозуміло як відбувається розрахунок тарифу за водовідведення при тому що в Борщеві немає очисних споруд. Враховуючи вищезазначене я ініціював включення в порядок денний сесії Борщівської міської ради питання про відміну рішення виконкому з підняття тарифу на воду та водовідведення, розроблення програми з відновлення та розбудови водопровідної мережі міста та сіл громади, розрахунок нового тарифу за водопостачання із врахуванням втрат у водопровідній мережі та проведення інвентаризації об‘єктів водопостачання що знаходяться на території Борщівської ОТГ з подальшою передачею на баланс ДП Техніка для приведення їх функціонування в законне русло. На жаль не вистачило декілька голосів для того щоб питання було вирішене позитивно. В першу чергу через те, що багато депутатів були відсутні на сесії.

Керівництво міської ради розцінює рішення про відміну підняття тарифів як популістське, хоча ніяк не коментує втрати води в зношених мережах. На мою думку, із врахуванням втрат, тариф мав би становити 12-13 гривень за кубічний метр води та водовідведення, а решту мало б компенсовуватись з б‘юджету міської ради і паралельно повинні вживатись заходи по відновленню водопровідної мережі і при планомірності такої роботи розмір коменсацій буде прямувати до нуля. Потрібно виділити комунальним підприємствам кошти для закупівлі лічильників води, які можна встановити на всі основні вітки для контролю за використанням води і у випадку прориву відразу буде видно аномальну витрату по якійсь із віток, потрібно закупити прилад за допомогою якого можна в системі водопостачання знаходити пошкодження труб та несанкціоновані врізки, він дорогий, коштує біля 240 тис.грн., але окупить себе за досить короткий час. На жаль гроші спрямовуються на інші проекти, а такі важливі речі залишаються поза увагою."

Переглядів: 1529


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: