Головна » 2017 » Лютий » 22 » Будівництво ГЕС на Дністрі може викликати екологічну катастрофу на Борщівщині

Будівництво ГЕС на Дністрі може викликати екологічну катастрофу на Борщівщині

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 2
Переглядів: 1508
Жителі сіл Тернопільської та Івано-Франківської областей, що розташовані поблизу Дністра, протестують проти будівництва каскаду ГЕС на річці. Амбітний та вартісний проект покликаний дати Україні змогу отримувати більше електроенергії, але науковці попереджають про ціну цього – знищення унікальної флори та фауни, а також об'єктів історичної спадщини, йдеться в сюжеті ТСН.

У селі Горошова близько семи сотен господарств, більша частина яких розташовані на березі Дністра. Люди побоюються, що в разі появи водосховища їхні будинки просто підуть під воду. Дев'ять років тому селяни вже пережили повінь, коли затопило чимало обійсть – а тоді вода піднялася на 6 метрів, водосховище ж має бути більшим аж на 9 метрів. "Аж тих людей поза нас затопить", - прогнозує мешканка села Наталя Василинюк.

В "Укргідроенерго" кажуть, що проект каскаду гідроелектростанцій коштує 1,1 млрд євро і передбачає зведення на річці шести ГЕС. Це буде вагомим кроком до альтернативної енергетики. "Це екологічно чисто, нема викидів. Ми економимо газ та вугілля, які потрібні тепловим електростанціям. Ми накопичимо воду і зможемо забезпечити водою регіон, навіть коли буде сухий період. Це захист від паводків", - каже заступник генерального директора підприємства Юрій Литвиненко.

Науковці ж кажуть, що вірогідність затоплення сіл існує. Фахівці досі не отримали відповіді, чи оцінили розробники проекту усі ризики. "Треба прорахувати, чи буде в довготривалій перспективі тих 0,9 мегавата електроенергії вартувати тих руйнуваннь природнього середовища Дністровського каньйону, як заповідного об'єкту, знищення більше ста червонокнижних рослин і тварин. Це абсолютно невиважений і непрорахований результат. І тут питання виникає – чи шкода буде більше, ніж та користь від одного мегавата енергії?", - питає доктор біологічних наук Василь Грубінко.

Тернопільська облрада ще торік майже одноголосно ухвалила вирішила, що зводити ГЕС на території області не можна, однак розробка проекту все одно триває. "Це рішення було направлено на Кабінет міністрів, перенаправлене на Мінпаливенерго. Наскільки нам відомо, реакції ніякої. І в грудні 2016 року вже було оголошено тендер на розробку цього проекту", - розповів депутат обласної ради Роман Нитка. Натомість в "Укргідроенерго" кажуть, що про затоплення сіл не йдеться, а всі ГЕС будуватимуть лише після погодження з місцевими громадами.










Кореспондент ТСН Олег Тудан
Переглядів: 1508


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: