Головна » 2017 » Листопад » 23 » Чи можливо врятувати Борщівську лікарню від занепаду, а медиків - від звільнення?

Чи можливо врятувати Борщівську лікарню від занепаду, а медиків - від звільнення?

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 3
Переглядів: 3652
Медичній реформі пророкують велике майбутнє, – щонайменше, знищення “совкових” методів. Є і критики, які прогнозують повний провал та знищення нації. В той час, коли одні критикують, а інші хвалять Супрун-реформатора, в Борщівській ЦРКЛ, здається, думають лишень про виживання закладу.

Обшарпані коридори, застаріле обладнання, затримка виплати заробітної плати та навіть відсутність продуктів харчування для пацієнтів. І якщо до горезвісної децентралізації вдавалось якось балансувати, то після утворення громад та відмови окремих з них виділяти кошти на медичний заклад, рівень фінансового забезпечення опустився до критичної позначки.

На останній сесії райради пролунала пропозиція звернутись до міської ради щодо можливості передачі на їхній баланс Борщівської лікарні, яка на думку деяких депутатів зможе забезпечити вчасне фінансування та навіть розвиток медичного закладу. З цією пропозицією погодився і присутній в сесійній залі голова громади Іван Кобилянський, за словами якого, місто зможе кожного року виділяти орієнтовно 2 мільйони гривень на покращення технічного забезпечення лікарні.

За коментарем ми звернулись до в.о. голови райради Андрія Русенка.

В цьому надважливому питанні потрібно підходити не з точки зору політичної чи будь-якої іншої доцільності, а саме з точки зору можливості її фінансування.

Коштів медичної субвенції усіх ОТГ сьогодні не вистачає на усі потреби лікарні (їх би не вистачило і з грошима Мельницької ОТГ), тому шляхи наповнення та економії тут існують різні:

- дофінансовувати з місцевих бюджетів за рахунок власних доходів і перевиконання бюджету (оскільки район власних надходжень вже практично немає, а ОТГ під різними приводами не спішать ділитися з ним коштами - то цей шлях не зовсім ефективний);

- передати лікарню на баланс Борщівської громади, щоб Борщівська громада мала право надавати платні медичні послуги пацієнтам з інших громад, які сьогодні не фінансують заклад;

- реорганізація БЦРКЛ в комунальний заклад некомерційного типу, який має надавати в тому числі і платні медичні послуги (такий шлях запропонував начальник управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук, я доручив групі лікарів вивчити це питання і вони дійшли висновку, що це передчасно, оскільки немає чіткої нормативно-правової бази, яка б визначала вартість медичних послуг для населення);

"Таким чином, з огляду на вищенаведені аргументи лише передача Борщівської ЦРКЛ на баланс громад дасть змогу уникнути масових звільнень персоналу лікарні",- підбив підсумки Андрій Русенко.


Ми вирішили поцікавитись думкою стосовно можливої передачі на баланс громади і у Анатолія Стодоли, депутата міської ради та медика з багаторічним стажем.

Це питання неординарне. Якщо дивитись на власника - районну раду, то вона за цей рік виділила мало коштів на утримання цієї структури, яка поки що обслуговує весь район. І з утворенням нових громад або з укрупненням існуючих, коштів в казні району буде менше і менше. І тут постає питання, чи зможе взагалі районна рада утримувати лікарню? Якщо дивитись на Борщівську громаду - то вона є на даний момент прибутковою (за цей рік дохід буде десь більше 120-130%) порівняно з іншими громадами, які статистично є дотаційними і у яких коштів недостатньо для забезпечення власних потреб. За цей рік громада виділила на лікарню більше коштів, ніж район, але сама громада утримати лікувальний заклад ,таким як він є , також не зможе. В цій ситуації потрібно шукати компроміс, щоб всі громади, які знаходяться в зоні обслуговування лікувального закладу, також виділяли кошти на лікарню. Це дало б можливість додаткового фінансування. За ці кошти можна було б закупити сучасне обладнання для обстеження і лікування, що дало би змогу конкурувати з сусідніми районними закладами, які зараз краще оснащенні, і залишитись з тими відділами і в тому статусі, в якому вона є. На це потрібна воля всіх керівників громад, району і перш за все лікарні..
Переглядів: 3652


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: