Головна » 2016 » Травень » 22 » Чи порушують Степан Барна і Людмила Юзьків закон?

Чи порушують Степан Барна і Людмила Юзьків закон?

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1212
1 травня вступив у дію закон, згідно з яким державний службовець не має права суміщати державну службу зі статусом депутата місцевої ради, якщо такий чиновник займає посаду державної служби категорії «А». До неї належать чиновники рівня голови обласної і районних адміністрацій. На Тернопільщині з подібним статусом є голова ТОДА Степан Барна та 15 голів РДА, зокрема і очільниця Борщівської РДА Людмила Юзьків. Але жоден з них не збирається позбуватися ні посади, ні мандата.

Під час засідання Тернопільської обласної ради фракції з числа опозиційних вимагали, щоб тернопільський губернатор визначився згідно з цим законом – він депутат чи чиновник високого рангу. Натомість Степан Барна висловився, що він не складатиме мандата і далі працюватиме в ТОДА.

– Закон зворотної дії не має! Якщо я піду працювати на іншу посаду категорії «А», тоді я маю скласти повноваження депутата. А якщо мене обрали депутатом до прийняття закону (прийнятий у грудні 2015 року, вступив у силу з 1 травня – авт.), відповідно на мене цей закон не поширюється. Нагадаю, я був обраний депутатом у жовтні минулого року, а в листопаді були визнані мої повноваження. Тому я і решта голів РДА, які стали депутатами місцевих рад, залишаються на тих посадах і в тому статусі, які мали до цього. Ми не є сумісниками! – заявив Степан Барна.

Свої слова Степан Степанович обґрунтував офіційною позицією Національного агентства з питань державної служби, до якого він звертався і яку, посилаючись на закони та Конституцію України, він зачитав депутатам облради.

Фракція ВО «Свобода» найсильніше торпедувала виконання губернатором норм нового закону. А її голова Олег Сиротюк зазначив: «Конституційний суд – це єдиний орган, який трактує закони, і з цього приводу він жодних висновків не давав. Звичайно, будь-яке Національне агентство може мати свою позицію, але є пряма норма закону. До того ж ми обговорюємо питання з точки зору не лише юридичної, а й моральної. Якщо держслужбовці найвищої категорії трактують собі по-іншому норми закону, то як робити людям, які в скрутних умовах мають брати на себе зобов’язання, скажімо, сплачувати податки чи комунальні послуги. Ті теж можуть сказати, що прожитковий мінімум у нашій державі не дає можливості прожити навіть тиждень, то навіщо я буду платити комунальні платежі, за проїзд у громадському транспорті, давайте я буду робити це безкоштовно. І в цих умовах виникає конфлікт інтересів між державною службою і громадянським суспільством».

Степан Барна не проти, щоб Кабмін, Національне агентство з питань державної служби, прокуратура та інші структури надали офіційні роз’яснення депутатам Тернопільської обласної ради, щоб раз і назавжди зняти це питання.

А як у наших сусідів? На виконання закону депутати Рівненської облради Алла Черній, Микола Мельник і Віталій Ундір склали повноваження голів районних державних адміністрацій. Саме з формулюванням "на виконання вимог закону" пішов із посади голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков, який є обраним депутатом облради від БПП "Солідарність". А ось його наступник на посаді керівника області Олексій Муляренко почав шукати різні варіанти…

Джерело: Газета Номер один
Переглядів: 1212


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: