Головна » 2020 » Лютий » 7 » Чи врятують Збруч? На Борщівщині активісти створили петицію, щоб завадити знищенню ріки.

Чи врятують Збруч? На Борщівщині активісти створили петицію, щоб завадити знищенню ріки.

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1501
Епопея довкола діяльності ГЕС на Збручі триває уже не перший рік. Спочатку місцеві люди мовчки спостерігали за тим, як колись повноводна ріка перетворюється у потік, згодом десятки активістів молотами та ломами виривали бетонні плити, одночасно з цим звертались у правоохоронні органи та екологічну службу. Але, як і ведеться у нашій країні, ні акції прямої дії, ні заклики дотримуватись законності, не вплинули ні на місцевих чиновників, ні на власників надприбуткового бізнесу, ні на правоохоронців.

ГЕС на Збручі, яка функціонує уже не перший рік та щороку приносить своїм власникам мільйони, мабуть, і далі буде працювати на збагачення обраних, одночасно з цим знищуючи природу та ріку.

Намагаючись зупинити знищення річки, місцеві активісти зареєстрували петицію на сайті Gromada.org.ua. Кожен бажаючий може віддати свій голос в підтримку петиції, перейшовши за посиланням.

«До уваги мешканців нашої країни! В Скалі-Подільській із грудня 2015 року працівники ТзОВ «Сібекс» частково загатили бетонними плитами русло річки Збруч в районі млина. Це обурило громадян. Після багаторічних походів, листів, запитів до різних державних установ щодо цієї ситуації на річці жодних зрозумілих пояснень або відповідей немає. З надійних джерел відомо, що ОВД (оцінка впливу на довкілля) не проводилась, громадських обговорень не відбулось.Тому дані маніпуляції з річкою є кричущим порушенням законодавства. Місцева влада в особі голови ОТГ Мирончука «слідкує за ситуацією» вже роками. На теперішній час русло р. Збруч у районі млина Скали-Подільської відсутнє по причині повної загати працівниками даної фірми. Ми вимагаємо повного відновлення природнього русла р.Збруч! Просимо усіх людей підтримати нас!», — йдеться у тексті петиції.

- Підписати дану петицію можуть будь-які громадяни України, яки мешкають не лише в Скалі-Подільській. Головне мати бажання, потратити дві хвилини і мати український номер телефону, — розповіла вчителька історії, громадська активістка зі Скали-Подільської Оксана Ундерко.
Переглядів: 1501


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: