Головна » 2019 » Листопад » 9 » Екологи б'ють на сполох: річку на Борщівщині знищують горе-господарники та безвідповідальна влада

Екологи б'ють на сполох: річку на Борщівщині знищують горе-господарники та безвідповідальна влада

28.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2269
Епопея довкола функціонування приватного підприємства, яке впродовж кількох років заробляє гроші на "зеленому" тарифі, експлуатуючи МГЕС (мала гідроелектростанція) на ріці Збруч, схоже, не матиме логічного завершення, доки власник ТзОВ "Сібекс" та державні органи нагляду та контролю не почнуть діяти у законному полі.

І хоча громадські активісти зі Скали-Подільської та представники екологічних організацій уже неодноразово звертали увагу власників та місцевої влади на неприпустимість порушення законодавства та знищення однієї з головних водних артерій Борщівського краю, до цього часу приватному підприємству вдавалось усіляко уникати відповідальності.

Як описують на власній сторінці представники ГО "Екологічно-гуманітарне об’єднання Зелений Світ", державна екологічна експертиза МГЕС на Збручі, у Скалі-Подільській, яку експлуатує ТзОВ "Сібекс" з міста Кам'янця-Подільського, ніколи не проводилася. Хоча повинна була... При цьому, Державна екологічна інспекція у Тернопільській області (ДЕІ) впродовж кількох років робила вигляд, буцімто так повинно бути і нічого екстраординарного не сталося.

Два тижні тому представники згадуваної громадської організації зафіксували факт проведення працівниками ТзОВ "Сібекс" земляних та будівельно-монтажних робіт з використанням важкої техніки (екскаватора та підйомного крана) на землях водного фонду, в руслі р. Збруч.


Звернувшись у відповідні органи, які мали б слідкувати за дотриманням усіх норм та правил, керівник ЕГО "Зелений світ" отримав відповідь, що роботи проводились з порушенням та без проведення оцінки впливу на довкілля.

Прикро, що саме керівництво Скала-Подільської селищної ради мало б першим бити у дзвони, щоб попередити знищення річки. Але чомусь чиновники вирішили не звертати увагу на кричуще порушення під власним носом, про яке вони, звісна річ, не могли не знати.

В ході позапланової перевірки, ініційованої громадськими активістами, на селищного голову Скала-Подільської ОТГ Віктора Мирончука складено протокол про адміністративне порушення і направлене для розгляду у Борщівський районний суд. Одночасно з цим інспекція направила позов до Тернопільського окружного адміністративного суду з вимогою заборонити реконструкцію існуючих споруд ТзОВ "Сібекс" на руслі річки Збруч в межах селища Скала-Подільська.

Переглядів: 2269


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: