Головна » 2019 » Травень » 25 » Фрагменти борщівських автентичних сорочок презентували у Тернополі в рамках всеукраїнського проекту

Фрагменти борщівських автентичних сорочок презентували у Тернополі в рамках всеукраїнського проекту

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 764
До Всесвітнього дня вишиванки, у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося відкриття виставки 22 відшитих фрагментів борщівських автентичних сорочок у рамках Всеукраїнського вишивального проекту «Відродження борщівської сорочки».

Зразки представили Майя Юркевич, автор проекту, та Вікторія Кривоніс, упорядник схем борщівської вишивки. Виконані вони на основі схем із книжки Олексія та Людмили Покусінських «Борщівська народна сорочка».

Ведуча заходу Марія Гуменна відзначила: «Для українця вишиванка — не просто одяг. Це щось особливе, особисте, рідне, святе. Це — наша історія, генетичний код і душа нашого народу».

Про ідею, роботу, учасників проекту, ініційованого з метою відродження традицій борщівської народної сорочки, розповіли Майя Юркевич та Вікторія Кривоніс.

Людмила Червінська, тернопільська співачка, зачарувала всіх присутніх своїм співом. Леся Любарська, поетеса з Борщівщини, прочитала свої прекрасні вірші, присвячені українській вишиванці.

Приємною несподіванкою для всіх присутніх стала участь групи студентів з Канади україномовної літньої школи ТНПУ ім. Володимира Гнатюка. Також на заході були присутні члени громадської організації Всеукраїнського університету третього віку «Справа Кольпінга в Україні».

Гості заходу із захопленням переглядали фрагменти вишивок.

Заступник директора з наукової роботи ТОУНБ Галина Польова, котра була одягнена у вишиту сорочку, якій уже понад 150 років і яку вишивала прапрабабуся її чоловіка із села Вільхівці Борщівського району, подякувала мисткиням за презентацію унікальних вишивок.

Переглядів: 764


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: