Головна » 2016 » Листопад » 12 » Глисти вражають мешканців Борщівщини

Глисти вражають мешканців Борщівщини

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1417
Тернопільські медики б'ють на сполох і попереджають мешканців краю про страшній заразі. За словами представників обласного лабораторного центру, показники ураження населення глистами перевищують середньодержавні показники в 1,5 рази. Найгірша ситуація в Борщівському районі, а також Чортківському та Збаразькому.

Щорічно в області реєструється 2-2,5 тис. випадків аскаридозу. За 9 місяців 2016 року на аскаридоз захворіло 2023 людини.

Єдиним джерелом аскарид є інвазована людина. Місцем специфічної локалізації статевозрілої форми паразита є нижній відділ тонкої кишки, де вона живе близько одного року.

Механізм передачі – фекально-оральний, який може реалізуватися харчовим, водним або побутовим шляхом. Інфікування стається переважно у літньо-осінній періоди, коли зростає контактування людини із ґрунтом при проведенні сільсько-господарських робіт, відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання овочів, ягід, фруктів, немитої городини із ґрунту, який забруднений фекаліями. Рівень забрудненості яйцями аскарид ґрунту значно зростає восени.

Аскариди живуть у кишечнику людини. Довжина самця аскариди досягає 25 см, а самки – 40 см. У них немає органів прикріплення, вони рухаються назустріч їжі і таким чином утримуються у кишечнику. Самка кожної доби відкладає у тонкому кишечнику людини більше 230 тис. яєць. Яйця аскарид дуже стійкі у зовнішньому середовищі. Їх захищає 5 оболонок, зовнішня з яких має бугристу поверхню. Знищити оболонки можуть лише ефір, спирт, гаряча вода, бензин і пряме сонячне світло.

У кишечнику оболонки яєць розчиняються та з них з’являються личинки. Крізь стінку кишечника вони потрапляють до кровоносних судин і мігрують організмом. Далі із током крові личинки потрапляють до печінки і легень, головного мозку, очей та інших органів.
Потрапляючи до організму людини, аскариди виділяють продукти свого обміну, які є сильними алергенами та токсично впливають на організм людини.

У період міграції личинок аскариди в організмі людини часто залишаються непоміченими. У цей час хвороба схожа на пневмонію, бронхіальну астму, шкірні прояви алергії. А через 2 тижні перші ознаки хвороби зникають самі по собі. У калі яйця аскарид у цей час виявити неможливо. А з’являються вони там не раніше ніж через 2 місяці після потрапляння личинок до організму. Далі ознаки розвитку аскарид проявляються у вигляді різних порушень у роботі шлунково - кишкового тракту.

Тяжкими наслідками аскаридозу є непрохідність кишечника, що розвивається при його закупорці аскаридами, апендицит, ураження печінки. Інколи аскариди переміщаються у шлунок, верхні дихальні шляхи, що призводить до задухи. Якщо гельмінти «оберуть» легені, можна хворіти на гострі респіраторні захворювання та пневмонію, які фактично не піддаються лікуванню антибіотиками.

Важливе місце у профілактиці аскаридозу посідає особиста профілактика: необхідно враховувати можливість зараження аскаридами при вживанні сирих овочів, полуниці, забрудненні рук під час чищення овочів і під час роботи на городі, а дітей — під час гри в пісочниці. Не слід пити сиру воду, мити овочі та інші харчові продукти сирою водою, якщо немає впевненості у чистоті джерел водопостачання. Необхідно захищати харчові продукти від мух.

Дотримання таких простих правил – успіх того, що спілкування із оточуючим середовищем принесе лише користь для здоров’я і позитивні емоції.

За консультацією щодо профілактики, обстеження на паразитарні хвороби звертайтеся в паразитологічну лабораторію ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» м.Тернопіль, вул.Федьковича,13, тел.52-81-83.

Переглядів: 1417


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: