Головна » 2019 » Травень » 28 » Гра в темну: у борщів'ян заберуть їх останню землю, але вони отримають новісінький генплан?

Гра в темну: у борщів'ян заберуть їх останню землю, але вони отримають новісінький генплан?

27.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2237
"На завтра керівництво Борщівської ОТГ призначило громадські слухання для обговорення генерального плану міста Борщів. На жаль, на даний час невідомо, що ми будемо обговорювати. На сайті Борщівської міської ради у відкритому доступі викладено лише ескіз генерального плану (основне кресленя). Відсутня текстова частина - книга генерального плану, брошури зi стислим викладенням, яка би розкривала основні положення проекту генерального плану та інше.

Зазначу, що структура і зміст генерального плану передбачені Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». На моє звернення три дні тому викласти у вільному доступі ці матеріали керівництво Борщівської ОТГ ще не відреагувало. Можливо, викладуть матеріали завтра в першій половині дня? Але хто ж тоді встигне з ними ознайомитись до 14:00? Чи будуть проводити слухання формально і на власний розсуд, сподіваючись на байдужість громади?",- написав на власній сторінці один з керівників борщівської районної організації ВО "Свобода" Андрій Русенко.

Одночасно з цим "свободівець" нагадав, що згідно закону право комунальної власності (а до комунальної власності належить, зокрема, й земля) належить саме територіальній громаді, а не місцевій раді. І саме територіальна громада, тобто ми, її громадяни - жителі міста Борщева маємо право: а) володіти; б) доцільно, економно і ефективно користуватися і в) розпоряджатися нею на свій розсуд і в своїх інтересах як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування. Навіть якщо територіальна громада делегувала ряд цих повноважень органу місцевого самоврядування, це зовсім не означає, що вона делегує право приховувати інформацію відносно такого управління.

Переглядаючи графічну частину (жовтий колір - землі забудови), яка є лишень незначною складовою самого генерального плану міста, можна зробити для багатьох борщів'ян неприємний висновок, що в найближчому майбутньому сотні родин залишаться без землі, яку обробляють десятки років і з якої виживають ті, у кого банально не вистачає коштів на щоденні походи до магазинів.

Справа в тім, що землі довкола міста, які завжди оброблялись містянами, керівництво громади вирішило відвести під житлову забудову. Усі без виключення городи борщів'ян за новим генеральним планом можуть забудувати, або ж вони перейдуть у власність чужих людей. Не виключено, що цими людьми будуть не лишень мешканці міста, а хтось з далекого села, кому вдасться домовитись з міським головою чи депутатами громади цієї чи наступних каденцій, які можуть бути на диво зговірливими.

Звісна річ, софістика окремих представників влади та їх амбівалeнтність у принципах та підходах до вирішення наболілих питань громади може заплутати багатьох притомних громадян, але кожен з нас в кінцевому результаті має усвідомити, що саме ми - борщів'яни - є господарями у своєму місті. І саме ми повинні вирішувати, чи варто нам розміщувати центральне сміттєзвалище об'єднаної громади в кількох сотнях метрів від житлового масиву, чи віддавати свою землю і чи хочемо ми, щоб наші парки та сквери забудовували.

Нагадаємо, громадське обговорення генерального плану міста Борщева відбудеться завтра о 14:00 в приміщенні Борщівської школи мистецтв.

Переглядів: 2237


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: