Головна » 2021 » Березень » 9 » Громада на Тернопільщині втратила лісів на 150 мільйонів гривень

Громада на Тернопільщині втратила лісів на 150 мільйонів гривень

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 534
Під час реформи децентралізації ліси мали через рішення сесії Монастириської районної ради перейти до ОТГ. Через відсутність такого рішення – автоматично перейшли до Чортківської районної ради. Ідея такої бездіяльності зрозуміла, стверджує голова Монастириської міської громади Андрій Старух: щоб місцеві жителі і громада не могли розпоряджатися місцевими ресурсами.

То ж що втратила Монастирищина через такі дії чиновників та депутатів та скільки це в натуральних та грошових величинах? Відповідні розрахунки подав Андрій Старух.


Почнемо з площ. Згідно зведеної інформації станом на сьогодні (форма 6-ЗЕМ та інші джерела інформації) отриманої від колишніх сільських рад, жителі Монастирищини через Монастириську районну раду та створене (засноване) нею комунальне лісогосподарське підприємство могло володіти, користуватися та розпоряджатися, за попередніми розрахунками, лісами на площі 2865,5366 гектарів. На території Монастириської ОТГ – 2196,5356 га, Коропецької ОТГ – 669 га.

А скільки це деревини? Ми свідомі того, що ліс виростає не за рік, що на ділянці з трирічним і сорокарічним лісом різна кількість запасу деревини. Згідно публічного звіту Державного агентства лісових ресурсів України за 2019 рік середній запас деревини в Україні складає 218 куб. м з 1 гектару лісу. Тому беремо цю величину для орієнтовного розрахунку.

А скільки в грошах? Рахуємо по мінімуму. Припустимо, що вся ділова деревина вирубана спритними хлопцями і є лише дрова. Нехай куб дров «на пні» коштує 300 гривень. Тоді 218 куб. м множимо на 300 грн. Запас деревини 1 га лісу можна скромно оцінити в 65,4 тис. грн. Тепер цю суму множимо на 2 196 га. Маємо на виході 143 618 400 грн. Це за найскромнішими підрахунками. Але ж не все дрова, є ще й ділова деревина. Тому я оцінюю вартість запасів лісу, які мала б мати Монастириська ОТГ в 150 млн. грн. або 5,5 млн. доларів. На Коропеччині також більше мільйона доларів. Це запас відтворюваного ресурсу – деревини. Повторюся, за рік не виростиш і за рік не продасиш.


– Якщо я не помиляюся, то начальником відділу управління комунальним майном Монастириської районної ради працював в останні місяці її існування С. Бойко. Його взяли перед виборами на роботу. Ліс – це теж майно, хто б що не говорив. Керівник комунального підприємства районної ради – В. Смолишин. Голова районної Монастириської районної ради В. Данилюк. Саме ці люди, на мою думку, мали найвищі посади в ієрархії управлінні ресурсами Монастириського району. Монастириської районної ради немає, як і не має Монастирищина свого лісу на 150 млн. грн. Зате залишилось при справах стійке ієрархічне угрупування, адже неформальні зв’язки ще ніхто не відміняв. Жителі громади, працівники колишніх колгоспів при своїх інтересах. Якщо Монастирищину вважати батьківщиною, то саме так виглядає зрада Батьківщини, – написав на своїй сторінці в соцмережі Андрій Старух.

Пан мер також повідомив, що йому кілька колишніх високопосадовців Монастирищини після оголошення результатів виборів пропонували депутатам міської ради оголосити «за щось Старуху недовіру»: “Це ще до складання мною присяги. Я думаю причини такої поведінки на поверхні. Особливо якщо поділити 150 млн. грн. на 20 160 жителів громади. Це 7 тис. 438 грн. з кишені кожного з нас!»
Переглядів: 534


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: