Головна » 2020 » Травень » 27 » Як вплинув карантин на бюджети громад Борщівщини

Як вплинув карантин на бюджети громад Борщівщини

23.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1079
Пандемія коронавірусу впливає абсолютно на всі сфери життя. Багато країн світу, як і Україна, вперше зіштовхнулися з такою ситуацією, що значно ускладнює пошук шляхів для її вирішення.

Першими вплив від коронавірусу та карантинних заходів відчули на собі місцеві бюджети. Під час карантину були значно зменшені податкові навантаження, причому це податки, які сплачувалися до бюджетів місцевих рад. Основні втрати пов’язані з недоотриманням надходжень з податку на землю та від оренди нерухомості. Також скоротилися надходження від ПДФО, який є вагомою складовою наповнення бюджетів кожної місцевої ради.

Виникає питання як вплинула пандемія та карантинні заходи на місцеві бюджети? У цьому спробував розібратися радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда. Сьогоднішній матеріал буде стосуватися аналізу двох основних статей місцевих бюджетів – власних надходжень та податку з доходів фізичних осіб.

Структура доходів загального фонду залишилася практично незмінною порівняно з 2019 роком ПДФО складає 60% (у 2019 – 61%), Податки на майно – 10% (у 2019 – 12%), Єдиний податок – 20% (у 2019 – 17%), доля акцизу та інших надходжень не змінилася – відповідно 7% та 3%.

Власні доходи


Якщо говорити за власні доходи загального фонду 5 ОТГ Борщівщини, які перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом, то в І кварталі 2020 року приріс / зниження доходів загального фонду до аналогічного періоду 2019 року спостерігається у:

Скала-Подільська ОТГ (+21%)
Більче-Золотецька ОТГ (+19%)
Борщівська ОТГ (+18%)
Мельнице-Подільська ОТГ (-3%)
Озерянська ОТГ (-12%)


клікнути на зображення, щоб збільшити


Як бачимо, найбільше надходження до бюджету зросли в Більче-Золотецькій ОТГ, відчутне падіння бюджетних надходжень спостерігається в Озерянській ОТГ.

Можна стверджувати, що результати другого кварталу будуть визначальними для показників півріччя та матимуть суттєвий вплив на приріст надходжень по результатах року», – коментує Сергій Триюда.

ПДФО


У розрізі ОТГ динаміка приросту / зниження податкових надходжень наступна:

Більче-Золотецька ОТГ (+15%)
Борщівська ОТГ (+7%)
Мельнице-Подільська ОТГ (-6%)
Скала-Подільська ОТГ (-10%)
Озерянська ОТГ (-36%)


клікнути на зображення, щоб збільшити


Судячи з цих показників, карантин найбільш негативно позначився на бюджеті Озерянської ОТГ, найменше недоотримав бюджет Більче-Золотецької ОТГ.

Нагадаємо, що Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.
Переглядів: 1079


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: