Головна » 2021 » Березень » 18 » Хворих буде ще більше, кажуть медики. Чи вистачить усім кисню у лікарнях Тернопільщини?

Хворих буде ще більше, кажуть медики. Чи вистачить усім кисню у лікарнях Тернопільщини?

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 578
Ситуація в області та місті з кожним днем стає все гіршою. 16 березня за добу від коронавірусу в області померли 14 людей – рекорд за увесь час пандемії.

У лікарнях відмічають збільшення кількості хворих. Ми дізналися, чи впораються з таким напливом пацієнтів, а головне – чи вистачить важкохворим кисню.

Кількість хворих постійно зростає протягом останніх тижнів. У лікарнях міста зазначають – збільшилась кількість молодих пацієнтів, які тяжко переносять COVID-19, тоді як раніше важко хворіли люди переважно старшого віку.


Яка ситуація у Тернополі


У місті загалом розгорнуто 376 ліжок для хворих на коронавірус. Станом на 17 березня, у лікувальних закладах були 226 хворих , тобто завантаженість складає 60%. Директори закладів відмічають різке збільшення пацієнтів.

У лікарні швидкої допомоги перебуває 75 хворих, 28 – на кисневій підтримці через маску, 28 – на кисневому концентраторі. Одна людина підключена до апарату ШВЛ.

– Ситуація у нас напружена, але контрольована, – розповів директор закладу Ярослав Чайківський. Загальна кількість ліжок – 135. 80 відсотків пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні, у важкому стані. Киснем ми забезпечені в достатній мірі. За останні два тижні відмічаємо щоденне зростання кількості хворих. У лікарні є 28 апаратів ШВЛ, 30 діючих кисневих точок і 71 кисневий концентратор.

Перебіг хвороби складний

Усе, що передбачено в національному переліку та постанові Кабміну по наданню допомоги хворих з ковідом, у лікарні є. Однак якщо пацієнт має супутні хвороби і потрібні ліки, які не входять в перелік – їх треба докупляти самостійно. Така ж ситуація у всіх закладах. Переконує директор.

– Ковід став важчим, перебіг хвороби надзвичайно складний. У нас вже є пацієнти, які хворіють на ковід вдруге.

У другій міській лікарні 53 хворих з COVID-19. 13 - на кисневій підтримці через маску, 29 – на кисневому концентраторі. Троє пацієнтів підключені до апарату ШВЛ. Всього у лікарні 60 ліжок для лікування хворих з коронавірусом.

Директор закладу Ростислав Левчук розповів – ситуація напружена, але контрольована. Там наразі немає проблем забезпеченням. Також директор запевнив – у лікарні немає браку медичних кадрів.

– У нас ситуація більш–менш краща, ніж в інших закладах, – розповідає Ростислав Левчук. – Кадрового голоду немає. – Ми маємо законтрактовані п’ять бригад, які забезпечують ліжка для лікування хворих на коронавірус. Навіть якщо всі ліжка будуть повністю заповнені – ми впораємося.

У третій лікарні, станом на 17 березня, 75 хворих на коронавірус. 50 – на кисневому концентраторі, 20 – на кисневій підтримці через маску. – Загальна кількість ліжок – 125, – розповів директор закладу Юрій Лазарчук. – Можна сказати, що всі пацієнти перебувають у важкому стані, у вісьмох з них стан особливо важкий. Забезпечені всім необхідним, зокрема і киснем.

У лікарні є 7 апаратів ШВЛ, 81 киснева точка, 72 кисневих концентратори. Ми надаємо безкоштовно пацієнтам всі ліки, що є в національному переліку. Хворих за останні дні більшає і це факт.

Дітей також багато

У міській дитячій лікарні 23 хворих (16 дітей та 7 дорослих). Діти, на щастя, легше переносять ковід. Однак, як розповів директор закладу Андрій Артимович, кількість нових випадків хвороби серед дитячого населення також почала рости. Кисневих точок у лікарні є достатньо.

Є 34 кисневі точки централізованої подачі кисню та 8 кисневих концентраторів. Їх використовують там, те немає централізованої подачі кисню. Збільшувати кількість кисневих точок поки не планують, оскільки досягли ліміту. До того ж, це неможливо з міркувань безпеки. Є технічні вимоги до зберігання балонів, облаштування точок тощо.

Журналісти "20 хвилин" також звернулись до міського відділу охорони здоров’я, щоб дізнатися, чи не розглядають там можливості збільшення кількості кисневих точок у лікарнях та чи не виникне проблеми з браком кисню. Ми опублікуємо цю інформацію, як тільки отримаємо відповідь.

Яка ситуація в області

Загалом у області є 27 медзакладів, які надають допомогу хворим з коронавірусом. Ліжковий фонд під під COVID складає 2120 ліжок. Всього забезпечено киснем 1918 ліжок. Це становить 90,5% ліжкового фонду – повідомляють в управлінні охорони здоров’я ОДА. 1374 ліжка мають централізовану подачу кисню. 544 – кисневі концентратори.

Витрачають більше кисню

Директор Чортківської районної лікарні розповідає – у лікарні є 124 ліжка для хворих на коронавірус. Всі вони забезпечені киснем. Директор закладу також зауважує, що кількість хворих зросла. 80–90 балонів кисню витрачається на добу. Наразі проблеми з недостачею кисню немає. Хворих розміщають в інфекційному відділенні, ендокринологічному. Його перепрофілювали в госпіталь для надання допомоги хворим з ковідом.

У Заліщиках у районній лікарні збільшили кількість ліжок на лікування хворих з конавірусом до 103. Раніше було 85. Всі ліжка підключені до кисню. Госпіталізація там зростає. Медперсоналу також поки що вистачає. Там законтрактовано 4 бригади – це 105 медпрацівників. Їх вистачить, навіть якщо всі ліжка будуть заповнені. Запевняють медики.

У Монастириськах 90 ліжок у районній лікарні. 32 ліжка з підведеним киснем. Також є 39 кисневих концентраторів. Є чотири медичні бригади. Проблем з забезпеченням немає. Також в районах триває вакцинація серед лікарів. В управлінні охорони здоров’я зазначають – потрібно якомога швидше провакцинувати медперсонал лікарень, адже якщо медики почнуть масово хворіти – може бути брак кадрів для лікування хворих


З чим пов’язане зростання захворюваності

Багато медиків пов’язують зростання захворюваності в області та інших регіонах з появою британського штаму ковіду. Достеменно невідомо, чи важче його переносять хворі, є лише припущення, що цей штам поширюється швидше та легше. Ми запитали думки у відомого українського вченого у галузі інфекційних хвороб, доктора медичних наук, який з перших днів пандемії працює з хворими, професора Василя Копча. Він каже – ситуація безумовно стає важчою. Кількість хворих збільшується. Але медик не стверджує, що це пов’язано з новим штамом коронавірусу, адже це неможливо визначити. Наші лабораторні центри не мають можливості визначати штами вірусу.

– Про «британський штам» кажуть те, що він більш заразний, менший інкубаційний період, – пояснює Василь Копча.

– Але інкубаційний період для клініциста особливого значення не має. До прикладу, інкубаційний період класичного штаму – 10–14 діб, а «британського» – 3–4. За великим рахунком, для медика це нічого не змінює. Тяжкі випадки як були, так вони і залишаються.

Не можна стверджувати, що ситуація загострилась, і хворі важчі через новий штам коронавірусу. Бо ми не можемо визначити, яким штамом хворіють люди. Секвенування (визначення) геному провести не можемо, і тому не можемо розділити пацієнтів. Тому я не можу підтвердити, що нові пацієнти хворіють тяжче. Як було раніше, так є і зараз. Але, безумовно, хворих стало значно більше.

Хворих буде ще більше

Василь Копча каже – хворих ставатиме ще більше. Вкрай важливо дотримуватися карантину, адже вакцинація наразі не зможе стримати пандемії.

– Хворих буде ще більше, – каже професор. – Ми про це попереджали, застерігали. Але іншого сценарію просто не могло бути. Є дві причини. Люди малодисципліновані, але вони і втомились від карантину. Не звикли ми жити при таких обмеженнях. Рішуче не поділяю так званого «адаптивного карантину».

Карантин – це є заборона. А що тоді таке адаптивний карантин? Якщо дуже хочеться, то можна? Карантин – це як вагітність. Він є або немає. У нас політика подвійних стандартів, яка стосується і карантину. Одним можна, іншим – ні. Я розумію, що людям тяжко. Але коли з одного боку, здоров’я та життя, а з іншого, розваги чи навіть заробіток, то, мені здається, вибір очевидний. Тому медики закликають тернополян не нехтувати карантином та берегти себе і своїх близьких.

Носіння маски та дотримання соціальної дистанції значно знижує ризики інфікування. Також варто уникати людних місць. Адже область вже на межі «червоної зони, і щодня ми встановлюємо нові «рекорди», розплата за які – здоров’я та життя людей.

20 хвилин
Переглядів: 578


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: