Головна » 2021 » Жовтень » 1 » Хворих на Covid-19 з Борщівщини скоро не буде де рятувати?

Хворих на Covid-19 з Борщівщини скоро не буде де рятувати?

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 3881
Учора, 30 вересня, відбулась позачергова сесія Борщівської міської ради, ініційована фракцією ВО "Свобода", щоб звернутись до Тернопільської обласної державної адміністрації та Міністерства охорони здоров'я з однією єдиною вимогою - дозволити приймати хворих на Covid-19 з Борщівщини в інфекційному відділенні міської лікарні.

Рішення стосовно звернення до Тернопільської ОДА та Міністерства охорони здоров'я стосовно функціонування інфекційного відділення в Борщівській міській лікарні та можливості здійснювати госпіталізацію хворих з Covid-19 підтримали в повному складі ініціатори звернення з фракції "Свобода", їх колеги зі "Слуги народу", які змогли мобілізувати усіх членів фракції, також майже в повному складі фракція "Батьківщина" та міський голова Ігор Чопик, а також двоє депутатів від "Європейської Солідарності". Депутати партії "За майбутнє" та "Сила людей" позачергову сесію проігнорували в повному складі, ймовірно, сумніваючись в існуванні коронавірусу, або ж вирішуючи більш нагальні справи.

Нагадаємо, Борщівщина б'є рекорди за кількістю нових хворих на коронавірус в Тернопільській області.

Виявляється, що сьогодні ситуація з госпіталізацією хворих з колишнього Борщівського району настільки непроста, що уже й самі медики Борщівщини розуміють, що потрібно щось змінювати, а затверджений МОЗ перелік "опорних" медзакладів для прийому та госпіталізації хворих на Covid-19 - фікція та профанація. Адже дивною виглядає ситуація, коли хворим у важкому стані влаштовують "мандрівки" в сотню кілометрів в пошуках вільних місць та життєво необхідного кисню.

А такі ситуації виникають усе частіше. Про це уже не перший день говорять борщівські медики, рідні пацієнтів з Covid-19 та депутати, які спеціально прийшли на сесію міськради, щоб підтримати звернення до Тернопільської ОДА та МОЗ, заслухавши перед цим медиків Борщівщини, які визнали, що така проблема дійсно існує і функціонування відділення в Борщеві для лікування хворих на коронавірус було б доцільним та нагальним.

Хедлайнерами цієї сесії, схоже, сьогодні були саме борщівські "свободівці", котрі ініціювали позачергову сесію та, мабуть, першими заговорили вголос про існуючі проблеми з госпіталізацією місцевих хворих. За словами депутата Миколи Саламахи, після спілкування з працівниками "швидкої", які першими надають необхідну допомогу пацієнтам та щоденно зіштовхуються з цією проблематикою, ситуація виглядає загрозливою і потребує негайного вирішення. Незважаючи на наявність матеріальної бази, медичних спеціалістів та забезпечення усіх палат "кисневими точками", навіть критично хворих пацієнтів змушені транспортувати за 70 кілометрів, сподіваючись, що людина не помре дорогою, а в лікарні Заліщик чи Чорткова не відмовлять в госпіталізації через брак ліжко-місць, що трапляється доволі часто зі збільшенням кількості хворих. Крім того, за словами "свободівця", в цій ситуації працівники "швидкої" допомоги та медики потребують збільшення фінансування та створення комфортних умов для праці та порятунку життів жителів краю.



виступ депутата Миколи Саламахи


Згодом до виступу запросили завідувачку Борщівського міжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ», яка не тільки проінформувала про значне зростання кількості хворих на території Борщівської громади та в громадах колишнього Борщівського району, відзначивши, що це ще далеко не пік захворюваності, зростання рівня госпіталізації та смертності, а й відзначила, що дійсно було б краще, якби саме інфекційне відділення Борщівської міської лікарні знову приймало хворих на Covid-19 з міста та навколишніх сіл і громад. За словами пані Катерини, для цього необхідно лишень провести ремонтні роботи в частині медичного корпусу, вирішити проблему з водопостачанням та вентиляцією.

Найбільше присутніх вразила інформація від Катерини Никорчук про те, що якщо в Заліщиках та Чорткові все ж не залишиться жодного вільного місця для пацієнтів з Борщівщини, наступними лікарнями, в які їх будуть госпіталізувати, стануть медзаклади Теребовлі та Збаража. При цьому, як розповідають самі медики, з якими нам вдалось поспілкуватись на умовах анонімності, існує велика ймовірність, що важких хворих в настільки віддалені лікарні просто не зможуть довезти через брак медичного кисню в автомобілях "швидких".


виступ головного епідеміолога Борщівщини Катерини Никорчук


Доволі емоційним був виступ представника "Батьківщини" Романа Сєльського, за словами якого Борщівська міська лікарня значно краща за медзаклади Чорткова та Заліщик, а тому незрозуміло, чому місцевих мешканців не лікують у нас, а також чому рідні пацієнтів змушені витрачати шалені кошти, щоб провідувати пацієнтів в інших районах. Крім того, у своєму виступі Роман Сєльський розкритикував керівництво чи то громади, чи то області, чи взагалі країни стосовно абсурдності таких рішень, які тягнуть за собою стільки проблем для звичайних людей.


виступ депутата Романа Сєльського


На це йому парирував керівник фракції ВО "Свобода" Андрій Данилевич, який нагадав Роману Сєльському, що вони обидвоє є членами бюджетної комісії та депутатами, які часом змушені приймати непопулярні, але потрібні рішення, а сьогоднішня сесія покликана продемонструвати обласним креівникам та владі, що існує проблема, яка потребує нагального вирішення. За словами Андрія Данилевича, будучи депутатами місцевого рівня, вони змушені діяти в межах своїх повноважень і реагувати на такі речі. В противному випадку, якщо продовжувати мовчати, зрозуміло, що ніхто з вищого керівництва й не зверне уваги.

Одночасно із цим "свободівець" висловив пропозицію звернутись до народного депутата Володимира Гевка, щоб і він долучився до вирішення цієї проблеми, від якої залежить здоров'я і життя краян.



виступ депутата Андрія Данилевича


Доволі лаконічним у своєму виступі був головний "слуга народу" в Борщівському районі Роман Домітрак, який відверто поцікавився у присутніх та й зокрема в керівника Борщівської міської лікарні Віктора Гладкого, чому настільки важливі питання не вирішують швидше, чому керівники медичного напрямку не здатні передбачити та попередити виникнення подібних ситуацій, щоб не доводилось реагувати в останній момент.



виступ депутата Домітрака Романа


Наступним і мабуть найбільш тривалим був виступ саме керівника медзакладу Віктора Гладкого, який кілька разів зізнався, що ідея стосовно функціонування відділення для лікування хворих на Covid-19 дійсно потребує втілення, однак висловив цілком обгрунтовану думку стосовно того, що госпіталізація пацієнтів має здійснюватись виключно в інфекційне відділення лікарні, щоб продовжувалось надання інших медичних послуг. З цим важко непогодитись, адже щоденно десятки пацієнтів з Борщівської громади та громад колишнього Борщівського району потребують стаціонарного догляду в різних відділеннях медичного закладу.

Крім того, за словами Віктора Гладкого, на сьогоднішній день в лікарні існує усе необхідне, щоб лікувати пацієнтів з важким перебігом Covid-19: 60 ліжко-місць з підведеним киснем та медичний персонал, який минулого року уже рятував життя жителям району.



виступ директора КНП "Борщівська міська лікарня" Віктора Гладкого


На завершення Ольга Гарасимів, яка очолює "первинку" Борщівської громади, прозвітувала перед присутніми про перебіг вакцинації та наявність вакцини проти Covid-19.



Переглядів: 3881


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: