Головна » 2016 » Серпень » 13 » Кудринецький замок, що на Борщівщині, збудовано на пагорбі з мармуру

Кудринецький замок, що на Борщівщині, збудовано на пагорбі з мармуру

24.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1344
Кудринецький замок-фортецю, що в Борщівському районі, побудовано у 1615 році магнатами Губертами. Пагорб, на якому він розташований, створений природою із білого мармуру, його білі плити виходять на поверхню.

Замок-фортеця має складну будову – це одностороння фортеця, яка має три башти (одна збереглася до наших днів, інша – частково), тобто дістатися до неї можна лише з північного боку. Зі сходу фортецю омиває річка Збруч, з заходу – починається дуже крутий схил. А от з півночі до фортеці прилягає надбрамна вежа з міцними воротами і мостом, що піднімався на ніч, а також – потужна оборонна башта з товщиною стін понад 1,5 метри.

Як і більшість фортець, Кудринецька вважалася неприступною, проте під час Визвольної війни війська Максима Кривоноса взяли її штурмом. Польський гарнізон був змушений покинути фортецю, а козацьке військо святкувало перемогу. Фортецю також штурмували і турки.

На початку XVIII століття власниками замку стають Гуменецькі і перетворюють його в замок-резиденцію. До східної стіни прибудовуються житлові приміщення, мури та башти відновлюються та підсилюються. Згодом наступні власники, Козібродські, перетворюють замок на своєрідний музей, прикрашаючи покої портретами та старовинними меблями.

Сьогодні у Тернопільському краєзнавчому музеї працює виставка з зібраною колекцією із Кудринецького замку.









Переглядів: 1344


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: