Головна » 2020 » Березень » 6 » Лікар з Борщева використовує інноваційні технології, щоб попередити інсульти, інфаркти та гангрени

Лікар з Борщева використовує інноваційні технології, щоб попередити інсульти, інфаркти та гангрени

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 3022
У Тернополі, на базі місцевої університетської лікарні, у відділенні судинної хірургії використовують інноваційні технології лікування атеросклерозу сонних артерій.

Про це розповів Святослав Костів, судинний хірург. За словами лікаря, у відділення судинної хірургії Тернопільської університетськї лікарні звернувся 63-річний пацієнт. Чоловік місяць тому переніс гостре порушення мозкового кровотоку з явищами залишкової неврологічної симптоматики.

Після детального обстеження з’ясувалося, що у пацієнта відсутність прохідності лівої внутрішньої сонної артерії, гемодинамічнозначимий поширений ембологенний стеноз правої внутрішньої сонної та загальної сонної артерій, зниження кровотоку по артеріях хребта.

За словами Святослава Костіва, операцію такому пацієнту було проводити ризиковано, відтак вирішили встановити ендоваскулярний стент.

Пацієнту просвіт сонної артерії відновили. Забезпечили також кровопостачання головного мозку.

До слова, атеросклероз – це утворення атеросклеротичних бляшок на внутрішній стінці артерій. Вони утворюються в судинах головного мозку, серці, аорті, артеріях нижніх кінцівок.

Зазвичай, атеросклероз виявляється при звуженні судини – більше, ніж на 2/3 її внутрішнього діаметра. Без своєчасного лікування атеросклероз нижніх кінцівок може призвести до гангрени та ампутації, атеросклероз коронарних артерій – до інфаркту, атеросклероз сонних артерій – до інсульту.

Переглядів: 3022


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: