Головна » 2020 » Березень » 27 » Лісівники Борщівщини виступили проти нового керівника та розповіли про "схеми" обласного начальства

Лісівники Борщівщини виступили проти нового керівника та розповіли про "схеми" обласного начальства

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 4031
Чортківське державне лісове господарство, до складу якого входять також Борщівське лісництво, Більче-Золотецьке лісництво, Наддністрянське лісництво та Скала-Подільське лісництво, 18 березня отримало нового керівника. т.в.о. директора, згідно з наказом Державного агентства лісових ресурсів України (№124-к), призначили Юрія Кравця. Втім того ж дня працівники Чортківського лісгоспу надіслали листа голові Державного агентства лісових ресурсів України із проханням розібратись, чи це призначення відбулось у рамках законодавства України.

З огляду на інформацію у листі, попри заборону зібрання більше 10 людей у зв’язку з карантином, усним розпорядженням першого заступника начальника Тернопільського ОУЛМГ І. М. Приймачука колектив Чортківського лісгоспу скликали на невиробничу нараду під приводом проведення інвентаризації залишків лісопродукції на складах підрозділів. На скликанні були присутні лісничі та спеціалісти апарату лісгоспу.

На засіданні колектив повідомили, що їхнім новим директором (поки що з приставкою «т.в.о.») призначено Юрія Кравця, хоча наказ про призначення на підприємстві ніхто не залишив.

На думку колективу лісгоспу, призначення Юрія Кравця приховано готувалось заздалегідь, а виконувалось з неабияким поспіхом, адже:

– 17 березня була зроблена раптова інвентаризація залишків лісопродукції в Озерянському ЛПК, про результати якої матеріали відсутні;

– електронна декларація про доходи Кравця Ю.М. – кандидата на посаду керівника нашого підприємства – була подана пізно ввечері о 22:23 год. 17.03.2020 року (декларація розміщена на сайті: public.nazk.gov.ua);

– порушений порядок призначення на посаду керівника (відсутність погодження голови Тернопільської обласної державної адміністрації);

– думка колективу підприємства не була врахована.

У зв’язку з цим колектив не сприймає нове призначення і буде вдаватися до акції непокори. Тому прийнято колективне рішення звернутись до президента та прем’єр-міністра України, голови Тернопільської ОДА, голови Тернопільської облради з метою перегляду призначення Юрія Кравця на посаду директора Чортківського лісгоспу.

Редакції "Звістки" вдалось поспілкуватись з одним із працівників державного підприємства "Чортківське лісове господарство", який разом з колегами виступив категорично проти такого призначення.

"Директора лісгоспу Фреяка В. Й. висунув одностайно весь колектив лісгоспу в 2014 році після директора лісгоспу Кільчицького М.П. Фреяк працював в нашому лісгоспі з 1997 року на посаді лісничого Заліщицького лісництва, отож колектив його знав, і йому довіряв. Під час його керівництва люди отримували доплату за стаж, премії за досягнення хороших показників, оновлювався автопарк, проводились ремонти в конторах, кордонах, проводилась закупівля нових бензопил, спецодягу, форменого одягу, безперебійно та в достатній кількості забезпечувались підрозділи (лісництва) всім необхідним, вчасно сплачувались всі податки і збори.


Колишній директор ДП «Чортківський лісгосп» Василь Фреяк


Але є така особливість, що директор за погодженням начальника управління заключає контракт з агентством в Києві (на 1-3-5 років). 15 жовтня 2019 року контракт в нього закінчився, ще й до того пройшов спад економіки в державі, зменшився попит на деревину, заборонили експорт деревини, за який держава отримувала валюту, збільшились непомірно податкові навантаження (було 60% стало 90%). Це все позначилось і на фінансовому стані лісгоспу. Начальник управління п. Яремко ніяк йому не хотів погодити продовження контракту по вищевказаних причинах. До речі він (начальник управління Яремко) за шість років звільнив всіх директорів, головних лісничих, заступників у лісгоспах області, всіх, хто не хотів працювати по його "схемах".

Фреяк опирався цьому. Тому прийшла така "розплата": нас, лісничих і головних спеціалістів лісгоспу, під приводом того, що повинна проводитись інвентаризація залишків лісопродукції, зібрали в конторі лісгоспу на нараду представники управління - головний лісничий управління п.Приймачук І. М. і начальник відділу переробки деревини управління п.Кравець Ю. М., та зовсім несподівано оприлюднили наказ про призначення тимчасово виконуючого обов'язки директора Чортківського лісгоспу Кравця Ю. М., а Фреяка - заступником, бо п.Кравець - висококласний спеціаліст і має вивести лісгосп з "кризи". Між іншим, йому 28 років і стаж роботи аж шість років, і то не в лісовому господарстві, а в галузі переробки лісу. Це в період карантину, зупинення всього виробництва в державі, відсутності попиту на лісопродукцію.

Насправді, як ми зрозуміли, звільнення Фреяка В. Й. та одночасне призначення 28-річного "спеціаліста" Кравця Ю. М. - це поставити лісгосп на "схеми" начальника управління. Ми тоді прийняли рішення стати на захист Фреяка, донесли суть ситуації на місця (в лісництва), лісники та робітники теж нас підтримали, написали колективне звернення. Тепер нам погрожують тотальним проведенням перевірки з Києва. Я переконаний, що фактично керувати підприємством буде начальник управління Яремко, так само як керує іншими лісгоспами, а всім "незгідним" буде мстити. Якщо я перелічу всіх звільнених ним працівників із 10-20-30-річним стажем роботи, то вийде досить великий список. Фактично, наш "бунт" підтримали багато лісоводів області. Вам, звичайно, важко повірити, бо останнім часом дуже багато бруду вилито на лісників, я не буду виправдовувати випадкових і не чесних людей, вони скрізь трапляються: і в поліції, і в судах, і в прокуратурах, і в лікарнях, і в освіті, і серед депутатів всіх рівнів, але не можна ніколи міряти всіх під одну мірку...",- написав лісівник з Борщівщини

Звернення лісівників Тернопільщини:


Голові Державного агентства лісового
та мисливського господарства
Заблоцькому А. В.
Голові Тернопільської ОДА
Голові Тернопільської обласної ради
Народним депутатам України


"Шановні високопосадовці та громадськість Тернопільщини! До Вас звертаються лісівники Тернопільщини, щоб розповісти про надскладну ситуацію, що склалася на підприємствах лісового господарства, які координуються Тернопільським обласним управлінням лісового та мисливського господарства , керівником якого є Яремко О.П. Цей керівник вже більше 15 років працює на керівних посадах в Тернопільському обласному управлінні, але так, і не зрозумів суті ведення лісового господарства, однак добре навчився, як використовуючи своє службове становище , будувати схеми по витягуванню коштів з підконтрольних йому підприємств так і з споживачів деревини. На кожному з підконтрольних йому підприємств є призначені з його погодження керівники з тривалістю контракту один рік. Пропонуючи цю роботу Яремко О.П. обіцяє хорошу співпрацю та взаєморозуміння, але з перших місяців роботи керівник відчуває себе в ролі «цапа відбувайла», адже всі рішення, кому продавати деревину, в яких об’ємах, по яких цінах приймає начальник управління одноосібно. Для чіткого контролю за відвантаженням деревини на електронні адреси скидаються плани, але без підпису спеціалістів управління, директор лісгоспу зобов’язаний підписати цей план і повернути їх в управління і приступати до виконання. За невиконання цих «планів» шантажує керівників, що притягне до дисциплінарної відповідальності та призупиненню контракту. Продаж деревини через Агропромислову біржу дає додатково йому збагачуватись. На основні торги виставляється не весь об’єм деревини. План по використанню лісосировинних ресурсів треба погоджувати з Яремком обов’язково. Виставляється на основний аукціон мала кількість лотів з цінними сортиментами деревини, штучно створюючи їх дефіцит і відповідно збільшується ціна. Для клієнтів, які вигідні йому (тому, що приходять з відкатами) проводять додаткові спеціальні аукціони, де визначені переможці в ручному режимі, тому ці фірми не мають проблем, ні з цінами, ні з об’ємом закупівлі.


начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко


До травня 2018 року здійснювався експорт деревини до країн Європи. Сировина продавалася фірмам прокладкам між великими деревообробними споживачами Румунії, Словаччини, Польщі. Ці фірми «щедро» повертали винагороду за відвантажену продукцію Яремкові О.П. та його покровителям. Щомісяця він отримував відкати в розмірі від 3 до 5 € за м³, що давало збагачуватись в сумі від 5000 до 10000 € в місяць. Після закриття експорту, щоб не втрачати «доходи», примусив керівників підприємств укласти угоду з фірмою «РРP трейдінг» на поставку щепи технологічної в Румунію ( за перевезення щепи всі підприємства сумарно винні півтора мільйона гривень). Яремко не зважав на звернення директорів, що контракти наносять збитки підприємствам. Адже ціна на щепу була низькою, вартість виготовлення та перевезення збитковою. Ці відвантаження поставили підприємства на коліна. Керівники намагалися протистояти Яремку О.П., однак отримали за «непослух» ревізії безпідставні, звільнення директорів, лісничих, працівників апарату лісгоспу, заміну на своїх «послушних».

Інструментом впливу на незгідливих керівників є рейдові бригади управління. Їх мета полягала в тому, щоб виконати вказівки Яремка О.П., «покарати, вказати на недоліки в роботі», що виглядає безглуздою, оскільки управління використовує автомобілі для проведення рейдів, які належать Державним лісовим господарствам. Договори оренди не оформленні, постійно вимагають пального та обслуговування автомобілів, що суперечить Законодавству України ( 300 л пального на місяць). Аналогічна ситуація з автомобілем керівника управління.

В 2018 році за кошти підприємств в незаконний спосіб були проведенні ремонти в Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства: заміна вікон, внутрішні ремонти, ремонт фасаду, гаражів, прилеглої території, встановлення системи відеоспостереження та системи доступу до управління, купівля нових меблів, закупівля оргтехніки її ремонт і обслуговування) усіх цих витрат ви не побачите у бухгалтерському звіті, адже ці витрати оплатили підприємства ( загальна сума витрат понад мільйон гривень).

Під тиском, Яремко О.П. зобов’язав, директорів укласти угоди з юридичною фірмою «Оприсько і партнери» (місячний платіж за послуги 8-10тис. грн.) та з адвокатом Панчуком Сергієм ( місячний платіж 12 тис.грн.). За останні 4 роки підприємства витратили понад 2 млн. грн., хоча послуги надавалися в більшій мірі для боротьби в судах з людьми , яких незаконно звільнив Яремко О.П.

Прийнята обласною радою програма «Ліси Тернопільщини», яка фінансує створення нових лісів та отримання документації на землі, цікава для Яремка О.П., як можливість заробити додаткові кошти. Перелік фірм з якими заключати угоди він визначав сам, ці фірми працюють на єдиному податку, і легко можуть дати відкат. Всі підприємства хотіли працювати з Тернопільським інститутом землеустрою, який є платником ПДВ, щоб не втрачати відшкодування. На це отримали спротив та погрози.

Керівники лісогосподарських підприємств намагалися протистояти начальнику управління, але Яремко О.П. не може ніяк зрозуміти що координація роботи лісгоспів не має нічого спільного з постійним втручанням в їх роботу. Тому на сьогоднішній день немає чотирьох керівників лісогосподарських підприємств. У них закінчились контракти і люди залишили роботу, щоб тільки не виконувати протиправні, незаконні вказівки начальника управління."
Переглядів: 4031


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: