Головна » 2019 » Жовтень » 23 » Медики борщівської "швидкої" стали одними з кращих в Тернопільській області

Медики борщівської "швидкої" стали одними з кращих в Тернопільській області

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2121
Медики з різних куточків області зібралися на території Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, аби продемонструвати свої вміння, потренувати їх та отримати нові знання і навички. Цьогоріч у змаганнях взяли участь 17 бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги Тернопільщини.

– Такий чемпіонат проводять вже вдев’яте. – розповідає генеральний директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тернопільщини Михайло Джус. – Цікаво, що в Україні саме наша область започаткувала такі змагання. Щороку ми залучаємо нових учасників, а переможці переходять у статус суддів.

За умовами конкурсу кожна бригада повинна була пройти 4 етапи – три конкурсних завдання, затверджених заздалегідь, та теоретичне письмове завдання у вигляді тестів.


Артеріальна кровотеча, клінічна смерть від ураження струмом, анафілактичний шок від укусу змії – умовні пацієнти потрапили у непрості ситуації і потребують допомоги.

Учасники змагань зізнаються, завдання цікаві та непрості, але дуже корисно у такий спосіб пропрацьовувати свої вміння, щоб коли виникне необхідність спрацювати ефективно і максимально швидко допомогти потерпілому.

За роботою медиків пильно спостерігали судді і повідомляли конкурсантам, як ті чи інші дії впливають на стан пацієнта.

– Ми стежимо за правильністю виконання кожної дії згідно з сучасними протоколами. Дуже важлива злагодженість бригади: як разом працюють, як залучають допомогу людей навколо – це можуть бути рідні або ж очевидці. Адже важливо якнайшвидше надати медичну допомогу потерпілому і врятувати життя, – зазначає суддя змагань Марія Никитюк. – Такі змагання допомагають нашим фахівцям покращити навички, застосувати свої знання на практиці і якісніше надавати допомогу уже під час робочих виїздів.

За словами пані Марії, за останні кілька років у роботі швидкої багато змінилося. Зокрема, час доїзду зменшився з 10 до 5 хвилин, по району – до 20. Також медики навчилися краще працювати із новою апаратурою. Навіть суспільство почало розуміти особливості роботи швидкої – нарешті водії надають перевагу автомобілю медиків на дорозі.

Також очікують зміни і автопарк екстреної допомоги. За словами Михайла Джуса, Тернопільщина потрапила у пілотний проект і зараз оголосили тендер на закупку не менше 42 нових машин. Вони з’являться на станціях швидкої допомоги у грудні. 12 машин із наявних сьогодні вже підготували до списання. Якщо врахувати, що всього в області 84 бригади швидкої допомоги, то такі надходження суттєво покращать ситуацію.

Після змагання ораганізували спеціальну лекцію, щоб попрацювати над помилками. А також нагородили найкращих.

Переможцями ІХ обласного чемпіонату бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги стали бригади Тернопільської станції швидкої допомоги – 1 місце; Борщівської станції Е(Ш)МД – 2 місце, Копичинецької станції Е(Ш)МД – 3 місце. Також відзначили переможців окремих етапів з Козови, Заліщик, Чорткова. Переможці представлятимуть область на всеукраїнских та міжнародних змаганнях.



Юля ТИМКІВ для НашДень.
Переглядів: 2121


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: