Головна » 2020 » Квітень » 14 » Мешканці Борщева та району п'ють небезпечну для здоров’я воду

Мешканці Борщева та району п'ють небезпечну для здоров’я воду

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 3488
У Тернопільській області продовжують перевірки об’єктів питного водопостачання. Їх проводять фахівці головного управління Держпродспоживслужби в спільно з представниками органів влади. За минулий тиждень (з 03.04. по 10.04.) комісійно обстежили 110 об’єктів.

До прикладу, у Борщівському районі перевірили водогони сіл Вовківці та Кривче, де встановили ряд порушень. Зокрема, там невпорядковані території, не покошені минулорічні бур’яни, відсутній план дій на випадок аварійних ситуацій, немає альтернативних джерел водопостачання, немає дезінфікуючих засобів на водогонах, не дотримуються зони санітарної охорони джерел водопостачання. Ще одною проблемою є те, що водогін села Вовківці є безгосподарним, тобто він не на балансі сільської ради. З головами сільських рад провели роз’яснювальну роботу, спрямували 2 пропозиції щодо усунення виявлених порушень, повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Також відібрали зразки питної води з комунальних водогонів міста Борщів (ДП «Техніка», ЖКП «Цукровик») та Скала-Подільський ККП, сільських водогонів Ланівців та Пищатинців. Щодо експертних висновків Тернопільської РДЛ Держпродспоживслужби, то там встановили невідповідності за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками: виявили коліформи в 5-ти з 15-ти відібраних проб всіх водогонів (крім ЖКП «Цукровик»), по санітарно-хімічних показниках виявили відхилення на водозаборі на вул. Підлісній ДП «Техніка» міста Борщів.

Міському та сільським головам, керівникам ДП «Техніка» та Скала-Подільський ККП направили чотири приписи. Міському голові Борщева направили інформацію про забезпечення споживачів безпечною для здоров’я водою належної якості відповідно до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та пропозиції щодо усунення виявлених порушень.

Коліформи — це велика група бактерій, які знаходяться в дуже високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин. Деякі мікроорганізми можуть викликати захворювання у людей.

Переглядів: 3488


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: