Головна » 2017 » Лютий » 1 » Мешканці Горошової зібрали 845 підписів проти знищення Дністра

Мешканці Горошової зібрали 845 підписів проти знищення Дністра

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2254
Понад 800 підписів «проти» побудови каскаду міні-ГЕС на Дністрі зібрали селяни із Горошової Борщівського району лише за один день!

До таких же дій вони закликають усіх жителів Тернопілля, які проживають у районах вздовж русла Дністра: Монастириському, Заліщицькому, Борщівському і Бучацькому. Мовляв, тільки так можна спинити плани столичної влади щодо побудови шести гідрологічних споруд на річці.



Утім, експерти не впевнені, що навіть такі кардинальні і, до речі, конституційні дії місцевих громад щось змінять. Про це йшлося сьогодні, 31 січня, під час засідання тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради із вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі



Нагадаємо, тимчасову контрольну комісію утворили на сесії Тернопільської обласної ради 4 січня 2016 р. До її складу входять 8 представників усіх депутатських фракцій (на засіданні бути присутні – 6). До участі у її роботі залучили також представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій Тернопільщини, експертних організацій та інших зацікавлених осіб. Вони отримали право дорадчого голосу.

Не дивно, що депутати відразу почали розмову із того, чи дійсно до Києва передали не той текст звернення обласної ради, який ухвалили на сесії у березні 2016 р.



Схоже, що апарат облради таки нічого не порушував. Тож врешті, після прочитання листів, отриманих із Міністерства енергетики, учасники зібрання зробили логічний висновок: обласна рада дійсно вимагала заборони будь-яких дій, що в майбутньому призвели б до побудови ГЕС на Дністрі, але в Києві цього ніхто не хотів чути.

- То треба казати чесно: Київ просто наплював на думку громади Тернопілля, емоційно зауважує представник екологічної організації Андрій Палюх. – Тобто вони далі торочать про розвиток відновлювальної енергії, наполягають, що це сприятиме розвитку громад і жодних наших аргументів слухати не хочуть.

Більше того, три виші – Тернопільський національний педагогічний університет, Івано-Франківський та Буковинський університет уже отримали зі столиці прямі вказівки на участь у дослідженнях щодо необхідності побудови ГЕС. Причому у тих листах йдеться прямо: «Дайте позитивні обґрунтування майбутньому проекту…». Такі дії столичних чиновників обурили місцевих науковців. Зокрема, начальник відділу науки НПП "Дністровський каньйон" Олександр Вікирчак ледве міг добрати слова.



Опонувати йому намагався лише голова Монастириської районної ради Володимир Данилюк. Але чоловік не дочекався підтримки від інших. Хоч він і закликав до порозуміння, вивчення ситуації, але як виявилося сам не зробив жодної (!) спроби, аби поцікавитися уже готовими висновками науковців. А висновки щодо небезпечності ГЕС уже робили експерти на лише із Тернопілля.



Депутат облради Ігор Баконь брав участь в екскурсії на Дністровську ГАЕС. Він також помітив під час поїздки, що деяку інформацію від людей просто замовчували, а деяку – умисно перекручували.



-На гідроелектростанції працюють 300 людей, причому 120 – в охороні. Хлопці моцні, вочевидь, привезені, а не із сусіднього села, - каже депутат. – Якщо хтось думає, що отримає багато робочих місць, то він помиляється. Може, прибиральницею чи на кухню когось візьмуть. Адже в селі необхідних фахівців нема. Більше того, їх не готують тернопільські вузи.



Врешті комісія вирішила підготувати звернення до Президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо заборони будівництва каскаду ГЕС на верхньому Дністрі на території Тернопільської області. Окрім того, присутні погодилися, що треба звернутися до міжнародних екологічних організацій, а на чергове пленарне засідання сесії обласної ради запросити представників ПАТ «Укргідроенерго».

До слова, наступне засідання тимчасової контрольної комісії із вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі відбудеться 16 лютого. Тож ставити крапку знову рано…

Джерело: Терен
Переглядів: 2254


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: