Головна » 2020 » Жовтень » 15 » Мирон Савчин - людина, яка прославила Борщівщину на весь світ

Мирон Савчин - людина, яка прославила Борщівщину на весь світ

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 979
"Першокласний спортсмен - боксер. У 1955 році чемпіон України серед юнаків та молоді. У 1963 чемпіон України у важкій вазі. Професор боксу львівського інституту фізкультури. За його методиками тренувалися наші всесвітньо відомі чемпіони з боксу брати Клички.
Спортсмен - інтелігент, людина надзвичайно великої сили волі, але в той же час скромна і з відкритим серцем. Душа будь-якої компанії. Відмінний керівник, справжній трудоголік і фанатичний Оптиміст з великої букви.

Савчин Мирон Петрович впевнено може бути прикладом абсолютно в усьому для будь-якого справжнього чоловіка. Саме чоловіка в прямому сенсі цього слова.

Підземний світ давно манив його. Свою першу підземну експедицію уродженець міста Лева Мирон Савчин здійснив у Страдчанську печеру разом із побратимом Георгієм Бачинським ще в далекому 1949 році. Перед цим вони залишили записку "Сьогодні, 14 квітня 1949 року ми йдемо в Страдчівську печеру. Якщо хтось знайде цю записку, це означає, що ми не повернулися»

А далі - пішло-поїхало. Були і "Кришталева", і "Озерна" і "Млинки" і багато інших невеликих печер Поділля. Але Мирон Петрович більш за все на світі прагнув здійснити власне відкриття - вперше потрапити у печеру, де ще не ступала нога людини. На шляху до своєї мрії йому часто доводилося зазнавати гіркоту невдач і розчарувань. Але це не зруйнувало його мрії.

І ось - після багатьох років наполегливої праці і невтомних пошуків сталося відкритя, яке назавжди перевернуло наукові уявлення про світові печери-гіганти. Відбулася ця подія 8 травня 1966 року на околиці подільського села Королівка що на Борщівщині. До цього часу навіть теоретично вчені не допускали можливості таких великих карстових лабіринтів у гіпсових породах.

Навіть сам першовідкривач, який був налаштований вельми "оптимістично" щодо перспектив нової печери гарантував, що вона матиме у довжину не менш як три кілометри. За більш ніж півстоліття постійних досліджень його послідовниками лише топографічно закартована частина печери уже налічує понад 260 кілометрів. На сьогодні - це найбільша гіпсова печера у світі, постійний об'єкт уваги спелеологів і науковців усього світу.

Сьогодні, 15 жовтня, Мирону Петровичу Савчину, котрому нещодавно виповнилося 83 роки і зараз він проживає у місті Львів, заслужено було присвоєно звання "Почесного громадянина Борщівського району". Вітаємо Спелеолога з великої букви з поченим званням!",- написав на власній сторінці Андрій Русенко


Переглядів: 979


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: