Головна » 2021 » Серпень » 5 » На Борщівщині громади досі не використали мільйони бюджетних коштів

На Борщівщині громади досі не використали мільйони бюджетних коштів

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1219
Станом на 1 липня 2021 року на рахунках місцевих бюджетів акумульовано 6 826,9 мільярдів гривень невикористаних залишків коштів освітньої субвенції.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну з посиланням на дані Державної казначейської служби України.

"Такий значний обсяг залишків утворився насамперед у результаті накопичення на місцевих рахунках цільових коштів, що були надані з державного бюджету окремими рішеннями уряду на розвиток матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти", - додали в Мінфіні.

"Такі кошти використовуються на місцевому рівні дуже повільно, найчастіше вже після початку навчального року.

Мінфін наполягає на тому, щоб кошти "працювали" для мешканців громад та забезпечували доступну і якісну освіту її здобувачам. Для цього вони мають бути використані за цільовим призначенням у наступному бюджеті періоді", - підкреслюють у Мінфіні.

"Існуюча тенденція свідчить про акумулювання коштів державного бюджету у місцевих бюджетах. Залишки коштів за освітньою субвенцією, не використані протягом наступного бюджетного періоду, мають повертатись до державного бюджету і працювати на розвиток економіки України, зокрема на зміцнення людського капіталу завдяки ресурсній підтримці освіти в цілому", - додали у відомстві.

Натомість, залишки можуть спрямовуватися насамперед на такі видатки:

придбання шкільних автобусів для перевезення дітей із закладів загальної середньої освіти, які будуть оптимізовані / обʼєднані / реорганізовані;

оснащення закладів освіти персональними компʼютерами та мультимедійним обладнанням, засобами навчання та обладнанням для навчальних кабінетів початкової школи;

придбання підручників і посібників (у тому числі електронних) для закладів освіти;

оновлення навчальної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти;

здійснення заходів, повʼязаних із забезпеченням пожежної безпеки;

ремонт і придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти;

підключення закладів освіти до Інтернету, насамперед у сільській місцевості;

будівництво нових туалетних приміщень і реконструкцію, капітальний та поточний ремонт туалетних приміщень закладів загальної середньої освіти, в яких початкову освіту здобувають не менше 20 осіб, облаштування їх санітарно-гігієнічним обладнанням та розроблення відповідної проектної документації;

у 2021 році на закупівлю засобів індивідуального захисту (захисних масок, одноразових рукавичок, захисних щитків), дезінфекційних засобів, пірометрів (інфрачервоних термометрів) та послуг із дезінфекції приміщень.

Найгірша ситуація з використанням державних коштів у Мельнице-Подільській селищній територіальній громаді, в якій досі не використали 6,57 млн грн освітньої субвенції.

Скала-Подільська селищна територіальна громада - 29 тис грн

Борщівська міська територіальна громада
- 501 тис грн

Більче-Золотецька сільська територіальна громада - 1,1 млн грн

На казначейських рахунках Іване-Пустенської сільської територіальної громади, яка є однією з лідерів в Тернопільській області за показником доходів на одного мешканця, на казначейському рахунку залишилось ... 0,0 грн, що говорить про повне та своєчасне використання державних коштів на потреби освітньої галузі.
Переглядів: 1219


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: