Головна » 2020 » Серпень » 14 » На Борщівщині виявлено небезпечного шкідника

На Борщівщині виявлено небезпечного шкідника

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2776
При здійсненні фітосанітарного моніторингу державні фітосанітарні інспектори Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у період вегетації 2020 року на території села Лосяч, що у Борщівському районі, на площі 6,0 га виявили американського білого метелика (Hyphantria cunea).

Відповідним розпорядженням РДА на вказаній території має бути запроваджено карантинний режим та проведення заходи по локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму – американського білого метелика, які є обов’язковими для виконання землекористувачами та землевласниками. Основними локалізаційно-ліквідаційними заходами є – збір та знищення гусениць та кладок яєць. Зрізування гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях. Проводити очищення дерев від нашарування кори, знищення рослинних решток, перекопування пристовбурових кругів в садах та на присадибних ділянках.

Американський білий метелик пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найчастіше це шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд. Гусениці американського білого метелика надзвичайно шкодочинні. Вони повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах, їх ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність, захисна, декоративна, естетична функція насаджень. Погіршуються умови існування фауни. Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів.

Переглядів: 2776


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: