Головна » 2017 » Листопад » 14 » На Борщівщину їде Патріарх УГКЦ Святослав, щоб відкрити Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року

На Борщівщину їде Патріарх УГКЦ Святослав, щоб відкрити Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2270
Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук відкриє на Борщівщині Меморіал пам’яті жертвам псевдособору.

У п’ятницю, 17 листопада, в селі Мушкатівка Борщівського району відбудеться посвята та відкриття єдиного в Україні Меморіалу пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.

Тому всіх жителів області запрошують на відкриття, щоб спільно з вірянам, духовенством та Блаженнішим Святославом помолитися за душі сотень тисяч страчених за Віру.

Якщо в сучасному Львові мирно співіснують безліч християнських конфесій, то в часи атеїстичного комуністичного режиму така ситуація була недопустима. Після перетворення Російської Православної Церкви на свою маріонетку радянське керівництво мало намір встановити релігійний контроль над усією територією СРСР, а тому Західну Україну та УГКЦ, що діяла в її межах, чекала трагічна доля. Апофеозом активної діяльності радянських спецслужб щодо цієї церкви став так званий Львівський Собор 1946 року, на котрому фактично було ліквідовано УГКЦ. В березні наступного року виповнюється 72 роки від тих похмурих подій.

Формальним ініціатором того жахливого заходу була ініціативна група на чолі з отцем Гавриїлом Костельником, а фактичним організатором сам Сталін. Чимало дослідників, так само як Ватикан і сама УГКЦ називають цей захід Львівським псевдособором через його неканонічність і насильницький характер його проведення. Собор був не легітимним, позаяк він не був скликаний ієрархами і жоден єпископ не був на ньому присутнім. Греко-католицьку ієрархію на чолі з митрополитом Йосифом Сліпим в той час було ув’язнено і вислано до концтаборів. Учасниками цього заходу проведеного за сценарієм і під залізним контролем НКВС стали 216 делегатів абсолютно більшість з яких зібрано внаслідок жорстокого терору.

І ось у 2016 році, через 70 років після цих сумних подій, в пам’ять про всіх замучених священиків і вірян на території церкви Св. Петра і Павла, що у селі Мушкатівка, було встановлено Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.

За словами автора та мецената проекту Василя Чубака, його дідусь Омелян Петрович багато розповідав про поневіряння Української Греко-Католицької Церкви. Його самого засудили до 15 років каторги за участь в ОУН-УПА і він добре знав про роль греко-католицької церкви в підтримці українського національно-визвольного руху.

«Дідусь не раз говорив, що пройдуть лихі часи і Україна все-таки стане незалежною, а Українська Греко-Католицька Церква вийде з підпілля, біле стануть називати білим, а чорне чорним, правда завжди перемагає…», – поділився спогадами Василь Чубак.


Переглядів: 2270


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: