Головна » 2016 » Жовтень » 17 » На Борщівщину приїхали польські школярі, щоб прибрати могили предків

На Борщівщину приїхали польські школярі, щоб прибрати могили предків

04.05.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1340
Цими днями в Борщівському районі побувала ціла делегація юних польських школярів-волонтерів, які приїхали з сусідньої країни зовсім не для того, щоб насолоджуватись чарівними краєвидами, відпочивати і пізнавати нашу культуру. Сюди їх привело бажання впорядкувати могили своїх предків, які колись давно жили тут і померли.

Польські школярі побували в Борщеві та сусідньому селі Озерянах, відвідали костел в нашому місті і були неприємно вражені станом будівлі, яка потребує негайного ремонту. Поляки чудово знайомі з минулим костелу, знають про періоді, коли радянська влада перетворила святе місце в сховище для зерна. В той самий час вони самі розуміють, що невелика католицька громада міста не здатна профінансувати ремонтні роботи в повному обсязі, як і не вистачає фінансування з самої Польщі.

Обмежуватись екскурсіями поляки не стали і буквально відразу ж взялись за те, заради чого, власне кажучи, і приїхали в Україну - прибирання старих польських цвинтарів. Минулого року групі з семи волонтерів довелось добряче попотіти на цвинтарі в селі Озеряни, який буквально повністю заріс акаціями і бур'янами. Тоді їм знадобилося кілька днів, щоб вирізати дерева, прибрати сміття і очистити місце останього спочинку своїх дідів-прадідів від зарослів. І от через рік вони знову повернулись сюди, щоб продовжити розпочате. І знову кілька днів прибирання та боротьби з бур'янами і молодими деревцями, після чого цвинтар, де поховані уродженці Польщі, набув зовсім іншого вигляду.

Як обіцяють юні поляки, це зовсім не остання їх поїздка в Україну. Наступного разу вони збираються знову побувати в Озерянах, а ще планують розпочати пошук польських поховань в Борщеві, щоб доглядати могили своїх предків.

P.S. Дуже хотілося б, щоб і наші школярі, студенти і просто небайдужі люди хоча б час від часу робили щось подібне. Адже, якщо хтось може приїхати за сотні і тисячі кілометрів з далекої Польщі, щоб поприбирати на могилах своїх прадідів і віддати їм шану, то якось дуже дико і неприємно стає від того, що ми не здатні навести лад на могилах наших пращурів. І головне, що для цього нам зовсім не потрібно їхати на інший кінець світу...





























Переглядів: 1340


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: