Головна » 2020 » Січень » 18 » На Тернопільщині почали тиснути на вчителів, які поскаржилися на безгрошів’я урядовцям

На Тернопільщині почали тиснути на вчителів, які поскаржилися на безгрошів’я урядовцям

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1202
Вчителі Нападівської школи Лановецького району скаржаться на несвоєчасну виплату зарплати. Після того, як кілька вчителів поскаржилися про це на «гарячу лінію» урядового порталу – з відділу освіти ОТГ прийшов наказ провести службову перевірку, чому вчителі телефонували в робочий час.

Про те, що вчителям періодично затримують зарплату розповіла вчителька англійської мови Нападівської філії Борсуківського заладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. На це скаржиться чимало вчителів. Однак, як запевняє жінка, ніхто не реагує на численні скарги.

Зверталися до "Урядового порталу"

У грудні терпець кількох вчителів увірвався і вони зателефонували на урядову гарячу лінію.

- Від початку утворення нашої громади кошти для виплати зарплат вчителям постійно затримують, – розповідає вчителька англійської мови, голова профспілкової організації школи Ірина Бородавчук. – Ми неодноразово зверталися на урядову "гарячу лінію", до обласного відділу освіти. Ми вже були доведені до відчаю. Коли ми телефонували, було 16 грудня, а ми ще ні копійки не отримали за листопад. Всім вже виплатили зарплати, а нашим працівникам – ні. То помилку в бухгалтерії зробили, то ще якісь проблеми.

Як кажуть вчителі, зарплату затримують, за скарги – тиснуть. Телефонували на лінію "Урядового порталу" одразу кілька вчителів. Однак після скарги, до директора Борсуківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, у підпорядкуванні якого є Нападівська школа, з відділу освіти ОТГ прийшов наказ про проведення службової перевірки, чому вчителька зателефонувала під час проведення уроку. Дзвінок зафіксували о 9:26, а урок мав початися о 9:25. У наказі про проведення службової перевірки йшлося і про те, що на «гарячу лінію» зателефонувала і учителька математики о 12:24.

- Я писати пояснювальну записку відмовилася, оскільки я не вважаю, що хвилина уроку не є чимось критичним, – каже Ірина Бородавчук. – До того ж, тоді урок ще не розпочався. Дзвінка ще не було. Наш шкільний годинник трохи відстає. Телефонувала я раніше, до початку уроку, але довелося чекати на лінії звільнення оператора. До того ж, з цього роздули катастрофу, а що вчителі сидять без зарплати – до уваги не беруть.

Про цю проблему вчителька написала на своїй сторінці у соцмережі. У коментарях люди обурились, що до вчителів, які хотіли захистити свої права, проводять службову перевірку. Обурюються вчителі не тільки несвоєчасною виплатою зарплати, а і низькою надбавкою за престижність – всього 5%.

Як розповідає Ірина Бородавчук, вона мала б бути 20%, однак виплачують мінімум. Директорка Нападівської школи пояснює, що догани чи будь-яких інших дій стосовно вчителів, які скаржились на "Урядовому порталі" не буде. У ситуації розібралися.

- Справа в тому, що наша вчителька математики здійснювала дзвінок на урядову лінію 16 грудня під час перерви і в цьому немає ніякої проблеми, – каже директорка Нападівської школи Ольга Тимчук. – Вчитель іноземної мови також телефонувала на перерві, але розмова зачепила хвилину уроку. Поки йшло з’єднання, поки вдалось зв’язатись з оператором, то це забрало трохи часу. Але наш шкільний годинник трохи відстає і урок тоді ще не почався. Я пояснила цю ситуацію в акті про службову перевірку. Нічого страшного в цьому я не бачу.

Про те, що ніяких переслідувань та утисків на вчителів за дзвінок не було і не буде каже голова опорної Борсуківської школи, у підпорядкуванні якої Нападівська школа.

- Вчителі телефонували на «гарячу лінію» через затримку зарплати, – каже директор Борсуківської школи Олег Тимошенко. – Мені прислали лист з відділу освіту, щоб ми провели перевірку. Ми з’ясували всі обставини. Інформація приходить на область, а далі розсилається на навчальні заклади. Ніяких доган та проблем у вчителів через дзвінок на урядову лінію не буде. Не думаю, що лише у нас є така проблема з виплатами. Грошей на зарплати не вистачає, тому, на жаль, таке стається.

Грошей вчителям не вистачає

Як пояснює Ольга Тимчук, затримки з виплатами зарплати пов’язана з нестачею коштів. Частину заробітної плати покриває державна субвенція (грошова допомога місцевим бюджетам з державного). Однак цієї суми не достатньо. - Нам з державної субвенції виділили лише 300 тис. гривень на зарплати вчителям, – пояснює Ольга Тимчук.

– Цієї суми не вистачало. Орієнтовно потрібно було ще майже 500 тис. гривень. Ці кошти виділили з місцевого бюджету на сесії сільської ради. Заробітну плату за грудень повністю виплатили. Нас до цього поставили до відома, що коштів, які виділяють з державного бюджету, не вистачає. Через це і стаються затримки з виплатами. Про проблему з фінансами кажуть і у відділі освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту Борсуківської сільради.

Як пояснює начальниця відділу Олена Солонина – проблему навряд чи вирішать у цьому році.

- У нашій громаді навчається 402 дитини, на кожну з яких виділяють державну субвенцію, – каже Олена Солонина. – Приблизно півтора мільйона гривень на зарплати нам не вистачає. В бюджет 2020 року ми одразу заклали 300 тис. гривень для зарплат вчителям.

Коли вчителі зверталися про затримку зарплати 16 грудня, в той же день зарплата прийшла на рахунки. Як пояснюють у відділі освіти, щоб не було затримок заробітних плат, потрібно провести реорганізацію. Це означає, що деякі школи доведеться закрити і звільнити частину вчителів, чого робити не хочуть.

- Особисто мені цього робити не хочеться, – каже Олена Солонина. – Я теж працювала директором, мені шкода і вчителів і приміщення, тому ми не можемо закрити невеликі школи. Область контролювати не може В управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації пояснюють, що навчальні заклади, які є у підпорядкуванні Об’єднаних територіальних громад частково фінансуються з державного бюджету, а решту виділяють з місцевих бюджетів.

- Область не може фінансувати освітні заклади, але в кінці 2019 року залишки освітньої субвенції, а це близько 4 млн. гривень, розподілили між тими громадами, де була найбільш критична ситуація, – розповідає начальниця управління освіти і науки в області Ольга Хома. – Вплинути на справи громад обласний відділ освіти не може. Якщо раніше багато функцій контролю були на обласних державних адміністраціях, то після реформи децентралізації такі повноваження з обласних адміністрацій зняли, та передали ОТГ. Навіть освітня субвенція раніше йшла через обласні адміністрації, а зараз – напряму в громади. Ми навіть не бачимо, скільки коштів отримують заклади.

Ольга Хома пояснює, що тепер громади мають самі вирішувати проблеми з виплатою зарплат вчителям, бо область цього контролювати і впливати на це не може. Перед обласною державною адміністрацією освітні заклади можуть звітувати. Так Ольга Хома запевнила, що всі вчителі області отримали зарплати за грудень 2019.



20 хвилин
Переглядів: 1202


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: