Головна » 2016 » Грудень » 6 » Найдовшу печеру Європи на Борщівщині досліджує єдина в Україні собака-спелеолог

Найдовшу печеру Європи на Борщівщині досліджує єдина в Україні собака-спелеолог

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1586
З часу відкриття на Тернопіллі найдовшої печери Європи пройшло 50 років! Впертість спелеологів львівського клубу "Циклоп" Мирона Савчина та Олекси Соляра, які рік за роком на Борщівщині цілеспрямовано шукали печеру, була нагороджена відкриттям у 1966 році нової печери.

На честь оптимізму пошуковців, геологічне утворення назвали "Оптимістична".

Досліджувати печеру було неможливо без того, щоби не виносити на поверхню тони глини. Усі нові лабіринти старанно наносились на карту ходів Оптимістичної. Результати дослідів стали сенсацією для усього світу - на Тернопіллі біля села Королівка розташувалась друга по протяжності печера світу, найдовша з гіпсових печер та найдовша печера Європи!

Серед спелеологів є унікальний дослідник, який долає кілометри печерних лабіринтів у суцільній темряві - улюблениця усього колективу собака на ім'я Черешня. Маленьке песеня підкинули на подвір'я спелеохати у 2011 році. Але собача відмовилось залишатись вдома та охороняти двір. Цуцик практично виріс у підземних галереях. І відтепер завжди Черешня першою рушає звивистими ходами. Дослідники печери Богдан Маркович і Наталя Юдина впевненні собака має шосте чуття, тому не губиться у складних лабіринтах.

У 2012 році печеру вперше відкрили для туристів. Для цього не потрібно спеціальної підготовки. Кожному відвідувачу знайдеться відповідний захисний комбінезон та чоботи, а також каска та світло. Хоча пройти усі майже 250 км печери не реально навіть за місяць, але ознайомитись зі світом підземного царства можна і за пару годин. На туристів чекає цікава розповідь про історію печери. В одному з підземних залів чекає експозиція мінералів, у наступних можна побачити арт об'єкти - скульптури з глини. І звичайно - потиснути лапу чотирилапій дослідниці - Черешні!

Зима чудова пора для початка знайомства з підземним світом Тернопілля.











Джерело: Місто
Переглядів: 1586


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: