Головна » 2020 » Травень » 25 » "Не маємо права ризикувати долею медиків Борщівського району та тисяч їх пацієнтів", – Андрій Русенко

"Не маємо права ризикувати долею медиків Борщівського району та тисяч їх пацієнтів", – Андрій Русенко

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2820
Минулої п'ятниці, 22 травня, мала відбутись 52 сесія районної ради, на якій народні обранці повинні були розглянути ряд важливих питань та зміни до районного бюджету. Востаннє депутати збирались на сесію на початку березня, ще до початку карантину.

Чи то можливо не всі депутати ще вийшли із стану самоізоляції, чи можливо просто вважають за краще залишатися вдома, а не виконувати свої обов'язки, але їх з'явилося на сесію районної ради лише 18 чоловік - на одного менше, ніж потрібно для кворуму. Але, якщо проаналізувати порядок денний питань, що виносився на розгляд сесії, то одразу ж неважко зробити припущення, що такі дії більшості депутатів пов'язані саме із кадровим питанням, а конкретніше - небажанням звільнити у зв'язку із закінченням контракту керівника КНП "ЦПМСД" Борщівської РР Комара В.С.

Щоб прояснити ситуацію навколо цього питання, ми звернулись до заступника голови Борщівської районної ради Андрія Русенка.

– 1 червня закінчується термін контракту, який Борщівська районна рада уклала з головним лікарем КНП "ЦПМСД". Термін контракту передбачався на 2 роки 11 місяців. Згідно чинного законодавства, та вимог КМУ, МОЗ, а також НСЗУ районна рада зобов'язана звільнити головного лікаря і оголосити початок процедури конкурсу на обрання директора КНП. В якості головного лікаря діючий керівник згідно вимог Кабміну перебувати більше не може, він має бути тільки директором, обраним за чітко визначеною процедурою. На мою думку, дехто з депутатів не усвідомлюючи чітко, які наслідки за собою може мати не прийняття рішення районною радою про звільнення Комара В.С., можливо декотрі й з помилкового почуття солідарності та підтримки поки що діючого керівника спеціально не з'явилися на сесію районної ради, щоб унеможливити прийняття даного рішення. В цьому випадку роз'яснюю, що це є помилкове бачення, а то й просто безвідповідальність. Якщо по закінченні контракту рішення про звільнення не буде прийняте, керівник закладу згідно КЗПП перебуватиме у трудових відносинах, не маючи на те достатніх підстав. Це унеможливить в подальшому будь-яку співпрацю з МОЗ та НСЗУ. Нагадаю, що після 2019 р. саме цей орган відповідає за фінансування видатків на заробітну плату працівникам первинної медицини. Але для цього установа має чітко дотримуватися ряду умов, передбачених нормативно-правовими актами. Через допущені порушення щодо цих вимог вже було зірвано вчасне підписання угоди з НСЗУ на початку 2019 р. Внаслідок цього виникла заборгованість перед працівниками КНП "ЦПМСД" у розмірі 1.6 млн, яку ми заледве змогли погасити спільними силами місцевих бюджетів, районного бюджету, сільських рад і бюджету міської ради. Між іншим, по кількох сільських радах ця заборговансть залишається й донині.

Сьогодні ми не маємо права ризикувати долею більші ніж сотні медиків Борщівського району та тисяч їхніх пацієнтів, відмовляючись приймати відповідальне й законне рішення. Адже в такому випадку ситуація після 1 червня може стати взагалі некерованою із фатальними наслідками, що в подальшому може призвести до ліквідації такої установи як КНП "ЦПМСД" взагалі. Хочу щоб і депутати, і жителі мого району розуміли це., – розповів Андрій Русенко.

На завершення нашої розмови Андрій Русенко додав, що сьогодні не важливі прізвища, а питання обрання керівника не можна політизувати, адже головне в цій ситуації зберегти установу дієздатною, а медиків та пацієнтів - захищеними.

Переглядів: 2820


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: