Головна » 2018 » Червень » 1 » Нові деталі резонасної справи: чи зможуть довести факт побиття 13-річного хлопчика в райвідділі Борщева?

Нові деталі резонасної справи: чи зможуть довести факт побиття 13-річного хлопчика в райвідділі Борщева?

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 11466
25 травня Борщів облетіла неприємна та шокуюча звістка про ймовірне побиття неповнолітнього в стінах місцевого райвідділу поліції. Одні обурювались безчинством правоохоронців, інші виправдовували їх, але кожному з читачів варто хоча б на мить уявити, що на місці 13-річного хлопця може опинитись їх дитина.

За кілька днів в обласному Управлінні поліції прокоментували цю ситуацію:

25 травня із Борщівської міської ради до місцевого відділення поліції надійшло письмове звернення про те, що невідома особа напередодні вночі з перехрестя вулиць Верхратського та Лисенка у районному центрі викрала опукле оглядове дзеркало.

З метою встановлення всіх обставин злочину на місце події виїхали співробітники поліції. За результатами проведених заходів було встановлено, що до вчинення крадіжки причетний неповнолітній житель районного центру.

Співробітники поліції направилися за місцем проживання неповнолітнього, де останній мешкає з дідусем. 14-річний борщівчанин у вчинені крадіжки зізнався і добровільно в присутності понятих видав оглядове дзеркало.

З метою опитування неповнолітнього та встановлення обставин справи й перевірки можливої його причетності до вчинення інших аналогічних злочинів підозрюваному разом з дідусем було запропоновано проїхати до Борщівського відділення поліції. Проте родич відмовився. Тоді правоохоронці роз’яснили йому про необхідність залучення психолога, педагога, а за необхідності лікаря для проведення із онуком слідчих дій, на що той погодився.

Працівники поліції доставили неповнолітнього за добровільною згодою до відділення поліції, де він очікував прибуття педагога. Оскільки запрошеному вчителеві не вдалося прибути для залучення в проведенні слідчих дій, 14-річного хлопця вивели з відділення поліції і він в журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених проставив власноручний підпис про відсутність претензій до працівників поліції.

В той час, коли хлопець виходив з адміністративного приміщення відділення поліції, в коридорі перебувала місцева громадська активістка. Жінка, побачивши неповнолітнього без супроводу дорослих, заявила, що працівники поліції діяли незаконно. Спільно зі ще одним місцевим жителем райцентру, який назвався хрещеним батьком 14-річного хлопця, доправили неповнолітнього до Борщівської ЦРКЛ для огляду на предмет встановлення факту спричинення йому можливих тілесних ушкоджень, а також написали заяву щодо незаконного затримання та спричинення тілесних ушкоджень.

За даним фактом було розпочато службове розслідування, в ході якого встановлено, що жодних тілесних ушкоджень у неповнолітнього не виявлено. Це підтвердили і медики, до котрих на огляд водили хлопця. Згодом від претензій до поліцейських відмовився і сам неповнолітній. Його дідусь теж заперечує той факт, що поліцейські застосували неправомірні дії щодо неповнолітнього внука. Претензій до правоохоронців не має і матір хлопця, з якою вдалося поспілкуватися в телефонному режимі.

Таким чином в ході проведеного службового розслідування в діях працівників Борщівського відділення поліції фактів незаконного затримання та побиття неповнолітнього жителя райцентру не встановлено.

Здавалося б, службове розслідування завершилось і усе стало на свої місця. Однак, як вдалось довідатись "Звістці", усе зовсім не так однозначно.

В висновках службового розслідування, проведеного самими поліцейськими, вказується, що неповнолітньому борщів'янину 14 років. Саме з цього віку, шановні читачі, згідно з ч. 2 ст. 22 КК, настає кримінальна відповідальність за вчинення деяких умисних злочинів і правоохоронці могли б шукати спосіб виправдати свої дії. Тільки в реальності хлопцеві зовсім не 14 років, як неодноразово пишуть поліцейські, а лишень 13. І документи це підтверджують.



Також поліцейські вказують на те, що родичі заперечують факт неправомірних дій правоохоронців, а у матері взагалі не має жодних претензій.

Тоді взагалі незрозуміло, як мама, яка, якщо вірити поліцейським, не має претензій, учора звернулась із заявою про побиття її сина і вимагає від працівників прокуратури покарати тих, хто близько 3 годин утримував хлопця в приміщенні відділення поліції, де наносили тілесні ушкодження з метою його зізнання у вчиненні крадіжки.



Не менш дивним став і факт мовчання лікаря Анатолія Стодоли, який саме 25 травня проводив огляд хлопчика, але уже за кілька днів категорично відмовився спілкуватись з журналістами каналу "Україна", котрі намагались дізнатись правду про отримані травми після відвідування поліції. За словами журналістів каналу, результати експертиз та оглядів хлопчика, проведених лікарем в перший день, загадковим чином зникли. Чи так це, доведеться з'ясувати слідству.

Переглядів: 11466


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: