Головна » 2016 » Грудень » 11 » ОПОРА зафіксувала перше порушення на виборах Борщівської громади

ОПОРА зафіксувала перше порушення на виборах Борщівської громади

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 2
Переглядів: 2136
За даними Борщівської міської виборчої комісії, станом на 8 годину ранку всі 13 ДВК вчасно відкрились для голосування, проблем з відкриттям виборчих дільниць спостерігачами ОПОРИ теж не зафіксовано.

Водночас перше процедурне порушення зафіксовано на ДВК №610061 міста Борщів, де офіційним спостерігачам від Громадянської мережі ОПОРА перешкодили у реалізації права присутності на підготовчому засідання дільничної виборчої комісії.

О 7 годині 25 хвилин представників ОПОРИ не впустили у приміщення ДВК і, відповідно, на засідання ДВК – мотивуючи це вказівкою голови виборчої комісії не впускати нікого після початку підготовчого засідання.

«Ми це розцінюємо, як перешкоджання офіційним спостерігачам у реалізації свого законного права на присутність на засіданнях виборчої комісії та у приміщеннях виборчої дільниці. Закон не встановлює жодних обмежень щодо часу, коли спостерігач має з’явитись у приміщення виборчої комісії, щоб бути присутнім на її засіданні або покинути його. Пункт 5 частини 9 статті 27 ЗУ «Про місцеві вибори» гарантує офіційним спостерігачам право присутності на засіданнях виборчих комісій і у приміщенні ДВК, а це означає, що виборча комісія зобов’язана забезпечити можливість спостерігачам реалізувати це право, не зважаючи на те, запізнились вони на засідання чи ні» – зазначає Андрій Мартишко, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Тернопільській області.

Переглядів: 2136


Коментарі

0
2 юрист   [Материал]
п.10.ст 27 вищевказаного закону

0
1 Anonymous   [Материал]
Витяг з ЗУ "Про місцеві вибори"
В п.10 ст.26 вищевказаного Закону зазначено, що виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб, зазначених у пунктах 3-6 та абзаці десятому частини дев’ятої цієї статті, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії.

Имя *:
Email *:
Код *: