Головна » 2019 » Березень » 4 » Пані Юзефа довершила на Борщівщині справу свого чоловіка, який помер майже 160 років тому (фоторепортаж)

Пані Юзефа довершила на Борщівщині справу свого чоловіка, який помер майже 160 років тому (фоторепортаж)

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1066
У селі Турильче на Борщівщині цього року відзначатимуть важливу дату. Цікаву історію побудови церкви Різдва Пресвятої Бородиці у селі Турильче Борщівського району розповів кореспонденту «Терену» настоятель храму Сергій Борис.







– У другій половині XIX століття село належало польському пану Старенському. У 1860 році він за власні кошти розпочав будівництво храму, але невдовзі помер, – розповідає священик. – Благородну справу продовжила його дружина, пані Юзефа. Кожен житель села вніс свою лепту у будівництво, яке закінчили у 1871 році, а через три роки, у вересні 1874 року, єпископ Сильвестр Сембратович освятив церкву. До того часу в селі був дерев’яний, менший за розміром храм.








На той час він був єдиним осередком духовного та культурно-освітнього життя. У 1896 році за ініціативою священика Йосифа Балька у селі було організовано читальню товариства «Просвіта». Нині наш оновлений храм готується до 145-річчя з часу освячення храму, яке відзначатимемо восени цього року, – розповів отець Сергій Борис.



Переглядів: 1066


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: