Головна » 2019 » Жовтень » 9 » Пасічники Борщівщини виготовили найбільшу в Україні свічку (ФОТО)

Пасічники Борщівщини виготовили найбільшу в Україні свічку (ФОТО)

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1111
Вага виробу 115 кілограмів, а висота 118 сантиметрів

Віск для незвичайного виробу протягом кількох місяців збирали пасічники Тернопільщини.

– До ініціативи долучилося близько сотні людей, – розповідає голова пасічників Борщівщини Наталя Белюх. – Не лише з Тернопілля, а й долучилися пасічники з Рівного і Києва. Хтось давав бджолиний віск, інші допомагали коштами. Це була справжня народна ініціатива. Люди, що мають невеличку пасіку, віддавали для виготовлення свічки навіть по 200-300 грамів воску. А були й такі, що приносили по кілька кілограмів. Залишали, хто де міг, у церкві, міській раді, бібліотеці, на вокзалі, у магазинах. А ми вже їздили і збирали його, аби згодом передати на виробництво.

Спершу пасічники планували виготовили 60-кілограмову свічку. Але вдалося зібрати матеріалу аж на 115 кілограмову. На сьогодні вона найбільша в Україні. До цього часу першість тримала 80-кілограмова свічка, яку створили у Луцьку.

Велетенську свічку виготовили у Львові. А під час всеукраїнської прощі пасічників привезли її у Марійський духовний центр.

– Свіча вийшла просто надзвичайна, – ділиться враженнями на своїй фейсбук-сторінці пасічниця з Великих Бірок Наталя Потурай. – І як це часто буває, фото не передає усієї краси, величі та духовності оригіналу. Треба поїхати до Зарваниці щоб побачити її та відчути цей неймовірний аромат меду і воску. Звісно, що ми не могли не долучитися. І неймовірно тішимося з того, що від сьогоднішнього дня частинка роботи наших бджілок приноситиме світло у цей храм, у душі тих людей, які проходитимуть до Зарваниці з молитвою подяки та прохання до Бога.

У Марійському духовному центрі велетенську свічку освятили. Вона зберігатиметься у соборі Зарваницької Матері Божої.

– Ми хотіли зробити символічну братську свічку, яка об’єднає зусилля наших пасічників, збиратиме їх на молитву і буде символом єднання, – каже менеджер Спілки пасічників Тернопільщини Роман Бик. – Ця свічка буде оберегом нашої спільноти. Запалюватимуть її щороку під час всеукраїнської прощі пасічників – в останню неділю вересня.

До слова, Всеукраїнська спілка пасічників перейняла естафету з Тернопільщини і тепер збирає віск для створення свічки, яка важитиме… одну тонну.


НашДень
Переглядів: 1111


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: