Головна » 2020 » Червень » 12 » Подружжя бджолярів із Борщева створило організацію, щоб допомогти пасічникам краю

Подружжя бджолярів із Борщева створило організацію, щоб допомогти пасічникам краю

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 3809
Нещодавно «солодкий» медовий вантаж члени ГО «Об’єднання пасічників Борщівщини» і місцеві волонтери відправили на передову. Загалом, до наших бійців поїхало понад 100 кілограмів відбірного меду, яким поділилися небайдужі виробники цього продукту бджільництва. Волонтери повезли цю цілющу смакоту до наших захисників у Дебальцевому, Попасній, Авдіївці, Волновасі, Бахмуті, Маріуполі.

Громадська організація, яку очолює Наталія Белюх, уже не вперше відправляє передачу на фронт. На фоні поширення коронавірусної інфекції, такий солодкий подарунок для воїнів – річ дуже потрібна.

На фронті – не з медом, але без нього бійців пасічники Борщівщини на залишили.

Наталія Іванівна разом із чоловіком Сергієм уже майже дванадцять років займаються бджільництвом. Їхню продукцію знають далеко за межами області. Вони – часті гості на різноманітних фестивалях, зборах пасічників. Пропонують людям не тільки класичний продукт – мед, але й квітковий пилок (обніжку бджолину), настоянку личинок воскової молі, мед питний, медівочку, свічки із вощини і навіть лікувальні мазі. Запевняють: медом можна вилікувати все, і навіть коронавірус. Особливо ефективна у цьому випадку настоянка прополісу, мазь і капсули на його основі. Опіки, геморой, запалення легенів, ревматизм, хворобу суглобів, остереохондроз, проблеми із зором і нвіть потенцію лікує продукція бджолярів із Борщева.

Пригадує, як було цікаво проходити навчання у приватній клініці в Кончі-Заспі під Києвом. Пані Наталія освоїла тут курс «Бджоловжалення» під орудою терапевта, лікаря народної медицини Дмитра Синишина. Сюди на лікування з’їжджаються арабські шейхи, щоб отримати певні знання. Забирають наших лікарів до себе на батьківщину, щоб ті лікували цілі сім’ї давно випробуваним чудодійним способом – бджолиним жалом. А у нашій державі поки що така практика – на рівні ентузіазму.

Загалом, каже пані Наталя, усе, що вони з чоловіком виготовляють і продають, має лікувальний ефект. Тому біля їхнього прилавка на будь-якому фестивалі завжди чимало людей. Цікавляться, запитують, і звичайно купують вироблене руками цих невтомних людей всі дуже охоче. Одних тільки медових наливок у них є п’ять видів: медовуха, мед питний, броджений, варений і ставлений. Тут є свої, унікальні секрети приготування. Особливим попитом користується медове вино, яке пані Наталя називає сакральним напоєм.

І не треба плутати медівочку чи медовуху із горілчаною настоянкою на меду, каже Наталія Белюх. Це два різні напої. Наші предки не використовували алкоголь, а виготовляли натуральну продукцію. Саме таку, яку пропонує людям подружжя Белюхів із Борщева. Усе виготовлено із дотриманням давніх, забутих рецептів.

Колись бджільництвом займався батько Наталії Белюх – мав вдома велику пасіку. Та борщів’янка ніколи не думала, що ця справа може стати головною в її житті. Адже за освітою – вчителька, багато років працювала з дітьми у Будинку дитячої творчості.


Бджолярами вони з чоловіком Сергієм стали випадково. Коли збанкрутіло підприємство, на якому працював чоловік, зарплату запропонували видати тридцятьма бджолосім’ями. Белюхи погодилися на такий бартер і з того часу, крок за кроком вивчали цю нелегку справу.

Вчилися на своїх помилках, тому й здобули цінний досвід. А тепер можуть і початківців навчати – знань і навиків за стільки років набули достатньо. Власне, до них часто і йдуть за порадую ті, хто тільки задумав відкрити свою справу.

Сьогодні у лавах громадської організації «Об’єднання пасічників Борщівщини» – близько ста чоловік. Згуртувалися, бо гуртом, як то кажуть, і батька легше бити. А проблем є чимало. Загибель бджіл від оприскування полів аграріями, проблеми з отриманням компенсації за ці втрати, взаємодія із правоохоронними органами, послуги юриста – усі ці питання допомагають вирішувати пасічникам в організації.

Наталія Белюх ділиться своєю мрією: у майбутньому хоче запустити у місті програму «Здорові діти». Такі успішно діють в сусідній Польщі, інших країнах Європи. Суть у тому, що в школах пасічники запроваджують підтримуючу терапію для дітей із використанням медових стіків. Вживання такого продукту підвищує імунітет, працездатність, увагу.

А ще у паланах моєї співрозмовниці – відкрити творчу майстерню для дітей, де навчатимуть азам бджолярської справи, виготовленню свічок, продуктів із меду. Очільниця організації пасічників уже побувала з такою пропозицією у голови міста.

Є надія, що мрія таки стане реальністю.

Джерело: “Вільне життя плюс”, Ірина Мадзій.
Переглядів: 3809


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: