Головна » 2017 » Січень » 28 » Політична імпотенція чи таємні домовленості в Борщівській райраді?

Політична імпотенція чи таємні домовленості в Борщівській райраді?

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 2
Переглядів: 2366
На фоні перипетій в міській раді, яка розпочала роботу лишень 2 тижні тому, події в районній раді для більшості пересічних мешканців району виглядають зовсім не так цікаво. Але далеко не все так тихо і спокійно у стінах "білого дому".

Головним питанням сьогоднішньої сесії було обрання нового голови райради, місце якого залишилось вакантним після обрання на голову Борщівської громади Івана Кобилянського. Те, що головним претендентом на цю посаду буде представник "Батьківщини", а саме голова бюджетної комісії Петро Малинник, тутешні чиновники, політики та інші зацікавлені персони знали давно і наполегливо готувались до дня голосування. І нехай існуючій райраді залишилось працювати максимум рік-два, для багатьох ця посада дуже важлива.

Як нам стало відомо, перемовини з депутатами райради почались ще кілька тижнів тому. Більшість неформальних зустрічей та перемовин проводив особисто лідер місцевої парторганізації "Батьківщини" Орест Ярема та сам очільник громади Іван Кобилянський, пропонуючи своїм політичним партнерам різного роду поступки в цілому ряді питань, посади та преференції. Аналогічна стратегія спрацювала і під час голосування за секретаря міськради, обрати якого вдалось тільки після задоволення усіх кадрових вимог місцевих свободівців та їх партнерів з "ДемАльянсу", які отримали важливі важелі впливу та контролю за роботою нової ради. Між іншим, деякі з депутатів зізнались, що підлеглі Яреми проводили "виїзди на дім" та зустрічі, щоб поспілкуватись з окремими народними обранцями і переконати їх голосувати за лояльного лідера "Самопомочі" Володимира Чугаєвського.

Однак, на самій сесії щось пішло не за планом. Після таємного голосування за кандидатуру Петра Малинника і підрахунку голосів виявилось, що підтримати креатуру Ореста Йосиповича вирішили тільки 18 депутатів з 36, хоча для позитивного рішення потрібно 19 голосів.

Як нам вдалось довідатись з власних джерел, підтримали Петра Тарасовича, швидше за все, Демократична партія України (3 голоси)," Громадянська позиція" (3 голоси), "Укроп" (1 голос), БПП (1 голос), "Народний Контроль" (2 голоси) та сама "Батьківщина" (8 голосів).

На відміну від міської ради, тут обійшлось без криків, шокуючих емоцій і гучних взаємних образ, хоча було явно помітно, що для самого Петра Малинника ця ситуація не особливо приємна. Якщо аналізувати хронологію подій, можна зробити висновок, що саме заради цієї посади він відмовився від депутатського мандата в міській раді, куди був обраний від рідного села Мушкатівки. В цій ситуації не менш ображеними можуть бути і самі виборці, які віддали свої голоси за кандидатуру Малинника, сподіваючись, що він буде захищати їхні інтереси в новій громаді і йдучи на виборчі дільниці, щоб віддати свій безцінний голос за нього, точно не могли уявити, що за кілька днів він добровільно відмовиться від мандата. Повірити в те, що Малинник з радістю здав мандат і "передав" виборців комусь іншому добровільно, важко. Швидше за все, накази вищого керівництва "Батьківщини" в партії обговоренню не підлягають і жоден депутат, яким би впливовим і рейтинговим він не був, сперечатись з Орестом Яремою не відважиться. Жаль тільки, що такі накази відбиваються на звичайних людях і округ, по якому пройшов до ради вказаний депутат, залишився без свого обранця.

Які ж наслідки може мати це голосування не тільки для району, а й для новоутворенної Борщівської громади? Ймовірно, що ситуація в райраді позначиться на діяльності коаліції в міській раді і дасть старт утворенню зовсім іншої і точно непідконтрольної Івану Кобилянському більшості, яка спочатку може спробувати обмежити його повноваження правками в регламент, а згодом і взагалі перетворить посаду голови в суто церемоніальну. Для Борщівської громади в цьому нічого поганого немає, навіть навпаки. Адже контролювати свого депутата і знати, чим він займається в раді, значно легше, ніж самого голову, з яким не поспілкуєшся і який вічно заклопотаний якимись надважливими справами.

Сподіватись на те, що в міскраді "Свобода", "ДемАльянс" і "Самопоміч" будуть слухняно виконувати вказівки голови, також не доводиться, підтвердженням чого стало голосування за розподіл субвенції на медичну галузь і часті суперечки в сесійній залі. Крім того, свого часу представники БПП навіть намагались переманити свободівців посадою секретаря міської ради, а значить точки взаємодотику у них все ж є.

Не варто також відкидати варіант, що "Батьківщині" таки вдасться домовитись і провести нову сесію райради, на якій кандидатура Малинника отримає бажану підтримку. Хоча, якщо вірити останній інформації, проти цього налаштовані представники партії влади, які ладні на все, щоб не дати партійцям Юлії Тимошенко узурпувати владу в районі та місті, при цьому виглядаючи на їхньому фоні повними політичними аутсайдерами.

Переглядів: 2366


Коментарі

0
2 netak   [Материал]
Ти Іване якшо шось не розумієш то не п..ди. Апарат ради не обслуговує села а обслуговує депутатів які в свою чергу обрані від сіл. а їх депутатів як було 36 так 36 і лишилося. а толк від районної ради є але не буду пояснювати бо ти тупий

0
1 Іван   [Материал]
А що той малинник буде робити у районній раді? Він бюджетну комісію не може провести так як має бути . Оберіть Ярему , той всі посади займав вже, а головою ще не був. Був радником , шофером...... Як було в районі 70 сіл , районна рада працювала з таким штатом, зараз залишилось 14 , то теж штат залишився. Може б варто його переглянути . А що та рада з головою, що без голови - то з неї один толк. Лиш зарплату беруть.

Имя *:
Email *:
Код *: