Головна » 2020 » Березень » 28 » Санітарний лікар області Оксана Чайчук: пік захворюваності на COVID-19 очікується на кінець квітня

Санітарний лікар області Оксана Чайчук: пік захворюваності на COVID-19 очікується на кінець квітня

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1599
На її жіночих плечах в ці дні лежить справді непосильний тягар. Зовсім недавно чортків`янка Оксана Чайчук обійняла посаду головного державного санітарного лікаря Тернопільської області й водночас залишається виконувачем обов’язків директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України». Плюс – начальник обласного штабу з подолання отої сучасної надстрашної, «коронованої» біди. Та вона, попри все, наразі справляється.


Хоча взяти інтерв’ю в Оксани Тимофіївни виявилось справою нелегкою – поміж напруги, що виповнює буквально кожен її день без поділу на робочий та неробочий час, будні чи вихідні. Ближче під вечір, коли з`явився хоч якийсь просвіток та змога приділити бесіді з медіа кілька десятків хвилин. Щоправда, за щораз настирливо перерваних гарячими телефонними дзвінками.

– До статистики вдаватися не будемо – вона змінюється буквально щогодини. Хочеться почути з Ваших уст, наскільки страшний цей вірус? Правда і чутки.


– Справді, інформації з цього приводу в соціальних мережах є дуже багато, до того ж, інформації офіційної. Ми бачимо, з якою швидкістю коронавірус поширюється поміж населення. Коли говоримо про те, що від грипу померло набагато більше людей, статистика йде від кількості захворілих. А такої кількості захворілих, як від covid-19, від грипу не було. У країнах, які невчасно ввели запобіжні заходи, смертність сягає понад 6 відсотків, а там, де працювали набагато швидше і серйозніше, відсоток смертності нижчий. Тож і в нас все залежатиме від того, як населення виконуватиме рекомендації медиків і вчитиметься на помилках інших. Повірте: вчитися на помилках інших краще, ніж на власних.

– А який відсоток населення перехворіє? Можна зробити такий прогноз? У тих же соцмережах часто-густо пишуть: перехворіють неодмінно всі! Це паніка чи сувора правда?

– Ні, це не паніка. Ми ж бачимо по Китаю, які там запроваджувалися жорсткі заходи і який відсоток населення перехворів. Бачимо й по Італії, де теж введено жорсткі заходи. По інших країнах, що мають високорозвинену медицину, – і відсоток захворюваності там дуже високий. Тому прогнозувати, що буде в Україні, мені важко. Маю надію на те, що українська нація – генетично здорова. І завдяки цьому ми зможемо побороти вірус. Але відсоток захворюваності все одно буде високий.

– Можна зазирнути вперед, які наслідки очікуватимуть тих, хто більш-менш вдало перехворіє? Скажімо, та ж інвалідизація, як «пророкують» в своїх інтерв’ю деякі Інтернет-видання.

– Знаєте, з цим збудником світ зустрівся вперше. Тому наразі говорити про те, що буде згодом, ми не можемо. Рахуватимемо після, коли, дай, Боже, поборемо вірус і коли збиратимемо інформацію зі всіх країн. Поки що ж боремося з процесом його поширення. А наслідки – то ще не на часі.

– Хочеться почути, що впливає на той же фактор летальності: власне covid-19 чи «працюють» наявні в організмі патології?


– Як і за будь-якого інфекційного захворювання, велике значення має загальний стан організму. Якщо організм здоровий, звичайно, він перенесе захворювання в легшій або й навіть прихованій формі. Якщо ж людина має якусь патологію, вона вже хвора. Тому перенести такий важкий збудник, як covid-19, звісно, їй буде набагато важче.

– Пік захворювань: що його зумовлює? Карантин послаблює чи лише відтягує в часі?

– Карантин – це один із заходів, які розривають епідпроцес. Обмежуючи спілкування населення у великих кількостях, у численних громадах, ми перериваємо другу ланку епідпроцесу – механізми і шляхи можливої передачі вірусу. Чим менше контактуватимемо поміж собою, чим менше дихатимемо одним повітрям, чим менше тиснутимемо руки, тим менша ймовірність інфікування.

– Але пік – він все одно настане, тобто нас неминуче накриє ота страшна потужна хвиля?

– За перебігу будь-якого захворювання є початок, є пік і є його завершення. Але пік буває високий, а буває низький. Маю дуже велику надію, що, коли наші жителі дослуховуватимуться порад медиків, ретельно виконуватимуть всі їхні настанови та рекомендації, ми успішно подолаємо епідемію коронавірусу. Але, наголошую, ситуація дуже серйозна. Передбачаємо, що пік захворювання, мабуть, припаде на кінець квітня. Тому що ми працювали тиждень – не виявляли зовсім захворілих. Потім виявили одного – і кілька днів знову не виявляли. Потім – двох… А тепер пішла арифметична прогресія: поки що додаємо кожного дня. Наступного тижня вже не додаватимемо, а множитимемо. І далі – піде, піде й піде. Чим більше виявимо захворілих, тим більше буде контактів, які також обстежуватимемо. То вже буде геометрична прогресія.

– Але зараз неможливо ще сказати, коли очікувати на спад?

– Спад? Ну, якщо протягом місяця йтиме нарощування, то й протягом місяця знижуватиметься.

– Оксано Тимофіївно, наскільки правдиві твердження, що тепло, ультрафіолет вбивають вірус з короною?

– Я на таке запитання зазвичай даю відповідь: а хіба в країні вічного літа Єгипті не реєструється це захворювання? Хіба в африканських країнах не реєструється? Чи в Об`єднаних Арабських Еміратах? А хіба Італія не тепла країна чи Китай?

– Запитання на перший погляд начебто й банальне, проте зараз чи не найбільш значиме, доленосне, можна сказати, – для кожного. Наскільки в медиків наразі відпрацьовані алгоритми дій? Адже за цим – порятунок людських життів. Хотілось би почути втішне.

– У медиків алгоритми завжди відпрацьовані. Тому що це така професія, яка зобов’язує рятувати людське життя. І це – перша заповідь, перший алгоритм дій працівника медицини. Та тепер алгоритми напрацьовуються буквально щодня, а ситуація змінюється. Поки ми не сподівалися на високий рівень захворюваності, готували дві спецбази в області. Тепер бачимо, що загострилась ситуація по Заліщицькому району – готуємо там, по Монастириському – відповідно й там. Алгоритми напрацьовуються в процесі. Знаєте, хочеться в цьому інтерв’ю згадати тих людей, які ще в недалекому минулому негативно відгукувались про медиків, писали в своїх постах у соцмережах, що вони – хабарники, нездари і т. д. Але, як показало життя, зараз всі моляться на медиків! Головне, щоб вони були здорові і мали можливість за свої мізерні зарплати надавати допомогу величезній кількості населення. Недаром крутиться фраза в Інтернеті: «Нам Бог дав війну, щоб оцінити працю солдата. І нам Бог дав коронавірус, щоб оцінити працю медика». А щоб населення могло берегти своїх медиків, всім треба чітко дотримуватись їх настанов.

– Мабуть, очолювана Вами служба зараз працює в умовах, максимально наближених до воєнних, чи не так? Коли, скажімо, немає різниці: день – ніч.

– Зізнаюся: ми вже працюємо майже цілодобово, створивши на роботі більш-менш прийнятні умови для короткого перепочинку та харчування. У нас зараз повний комплект: вірусологи проводять виділення вірусу, епідеміологи інформують різні інстанції, збирають інформацію, узагальнюють. Тобто роботи надзвичайно багато, в тому числі і спрямованої на виявлення контактів захворілих та інфікованих, інспектори працюють на території районів.

– Справді, ми всі нині в одному човні…


– Так. Бо біда у нас – спільна. Сьогодні ми тісно співпрацюємо з Національною поліцією, службою з надзвичайних ситуацій, органами влади. Так-так, влада на місцях приділяє дуже багато уваги нинішній складній ситуації. Ви бачите: в кожному районі виділяються немалі, як на наші реалії, кошти на допомогу медицині – від одного до двох мільйонів гривень. Наразі надійшла гуманітарна допомога: і тест-системи для визначення covid-19, і захисні костюми, і респіратори. Включатися у цей процес повинні всі, не має залишатися байдужих, тих, хто осторонь. Можливо, є бажаючі – волонтери, приватні підприємці, які хочуть допомогти. Допомагати можна всім: пальним, засобами індивідуального захисту, чим завгодно. Навіть продуктами. Бо скоро настане такий час, що лікарі житимуть у відведених місцях і обслуговуватимуть хворих, щоб не поширювати інфекцію на свої сім`ї. На жаль, вже маємо випадки в Україні і в області, коли захворіли медпрацівники, надаючи допомогу хворим на коронавірус. Тому все надто серйозно.

– Справді, почути втішне не пощастило. Навпаки – говоримо про страшне.

– Страшно, та наразі, повторюю, головне – розірвати процес передачі збудника covid-19 одне від одного. З цією метою й запроваджено карантин. Наші люди, на жаль, дуже безпечні і не розуміють, що на нас насувається. У нас такої біди ще не було, повірте. Тому при нагоді закликаю: посидьте вдома! Скористайтеся змогою приділити увагу своїм дітям, старим батькам, тобто вдатися до того, про що зазвичай забуваємо в круговерті проблем. Використаймо цей час з користю, а не шкодою для інших.

Анна Блаженко
Переглядів: 1599


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: