Головна » 2021 » Серпень » 3 » Сесія Борщівської ради: суперечки та крах гегемонії влади?

Сесія Борщівської ради: суперечки та крах гегемонії влади?

27.07.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2294
Сесія Борщівської міської ради, яка відбулась наприкінці минулого тижня, могла б пройти досить спокійно і без якихось несподіванок для керівництва громади, якби не небажання відразу кількох фракцій бути слухняними виконавцями волі уже згадуваного керівництва, чия гегемонія закінчується там, де починається самоствердження та демонстрація власної позиції представниками різних політичних сил.

Розпочалось усе з виступу депутата Олександра Степового, представника партії Петра Порошенка "Європейська Солідарність", який вимагав підтримати звернення до Володимира Зеленського про неприпустимість політичних переслідувань генерала Ігоря Павловського. За запропонований проект рішення проголосувало лишень 12 з 15 присутніх депутатів, а отже для прийняття звернення не вистачило лишень 2 голоси. Цікаво, що за настільки важливе рішення для партії колишнього президента не проголосувало якраз двоє депутатів від тієї самої "Європейської Солідарності", які просто не з'явились на початок сесійного засідання, хоча були присутні пізніше, коли розглядались інші питання порядку денного.

Будучи за своєю натурою екстравертом, що дуже навіть непогано, Олександр Степовий, схоже, не зміг змиритись з тим, що його не підтримали ні кілька політичних опонентів, ні власні однопартійці, тому покинув засідання сесії. На цьому вся фронда та критика влади від представників "ЄС" завершилась.

Після цього були звіти представників медичної галузі та освітян, фінансистів та комунальників, які присутні слухали з помітною нудьгою. Але найцікавіше було попереду...

Спочатку представники партії "За майбутнє" вирішили продемонструвати власну позицію та відмовились підтримати рішення про утворення в громаді "Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників»", мотивуючи своє рішення тим, що подібну структуру доцільно створювати в новому бюджетному році, детально вивчивши питання з економічної сторони, про що заявив депутат Роман Пацкань. З п'яти депутатів фракції троє представників відмовились голосувати, тому міському голові Ігорю Чопику довелось скористатись давно перевіреним методом, оголосивши перерву та викликавши на допомогу відсутніх депутатів з власної політсили. Після цього рішення було прийняте.

Згодом депутат від "Свободи" Микола Саламаха та його колега від "За майбутнє" Андрій Ратушняк вирішили випробувати терпіння заступниці міського голови Уляни Пасічник, вимагаючи впровадити нові якісні послуги, які надаються через Центр надання
адміністративних послуг, щоб полегшити життя місцевим підприємцям та мешканцям громади.

Найбільш резонансним стало питання "Про розроблення детального плану території зі зміною цільового призначення для будівництва та експлуатації асфальтного заводу, потужністю 160 т/год. в м. Борщеві" поблизу діючого підприємства ТОВ "Кнауф Гіпс Скала". Виступаючи перед присутніми, керівник ради Ігор Чопик наполягав на необхідності терміново підтримати запропоноване рішення та виділити земельну ділянку, навіть незважаючи на те, що попередньо жоден з депутатів не був з ним ознайомлений.

Зважаючи на це, голова фракції "Свобода" Андрій Данилевич заявив, що такі питання повинні попередньо розглядатись в профільних комісіях. Воно й не дивно, адже саме завдяки попередньому розгляду депутати мають елементарне уявлення, за що голосують і приймають виважені рішення, а не рефлексують згодом. Зрозумівши, що отримати голоси "свободівців" не вдасться, міський голова вирішив знову оголосити перерву, щоб таки провести засідання профільної комісії та вкотре підстрахуватись, "викликавши" ще кількох народних обранців.

Після затяжного очікування, коли в залі дивовижним чином з'явились відсутні до цього на сесії депутати від "Батьківщини" та "Європейської Солідарності", міський голова таки пристав на вимогу "свободівців" та таки ініціював засідання комісії, щоб не загострювати і без того непросту ситуацію. А ще за якихось 15 хвилин продовжив засідання сесії.

На цей раз усе пройшло спокійніше і рішення було підтримане усіма присутніми народними обранцями, хоча керівництву ради таки довелось вислухати від "свободівців", що саме відсутність дієвої комунікації з депутатами та ігнорування регламенту приводить до того, що виникають суперечки та непорозуміння, які можна легко нівелювати, якщо дотримуватись елементарних вимог законодавства. У своїх виступах, вони, ймовірно, натякали на досягнення політичного конвенціоналізму та на необхідності дотримання принципів відкритого світу відомого футуриста Дона Тапскотта. Але, схоже, що відкритість та прозорість річ набувна...
Переглядів: 2294


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: