Головна » 2020 » Грудень » 27 » Сесія в Мельниці-Подільській: громада з бюджетом проїдання, голова - з повноваженнями, а люди - з обіцянками

Сесія в Мельниці-Подільській: громада з бюджетом проїдання, голова - з повноваженнями, а люди - з обіцянками

24.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2264
Ще тиждень тому, готуючи матеріал про події в політичному житті Мельниці-Подільської ОТГ, ми робили припущення, що жодної коаліції "За справедливість" де-факто не існує. Створена виключно на папері та гучно представлена лідером партії "Європейська Солідарність" Зіновієм Тимківом, вона зазнала краху не стільки через власні амбіції місцевих політиків, скільки через нездатність втримати чисельну перевагу та бажання отримати від керівника громади Володимира Боднарчука власні вигоди у вигляді посад, премій та земельних наділів.


Підтвердженням цього стала чергова сесія, яка відбулась 24 грудня і яка лишень підтвердила побоювання багатьох, що відустність політичного досвіду у одних і наявність політико-економічних апетитів у інших, призведуть до того, що під соусом захисту громади та інтересів мешканців, ми отримали чергові закулісні домовленості.

Як інакше можна пояснити ситуацію, коли спочатку представники коаліції голосують спільно і підтримують якісь хороші та правильні речі, а згодом, ніби за вказівкою згори, різко змінюють свою думку і підтримують проекти, проти яких голосували напередодні.

Про таких опозиціонерів Володимир Боднарчук, схоже, мріяв з перешого дня обрання. А почалось усе з голосування за бюджет 2021 року. Назвати головний фінансовий документ громади бюджетом розвитку точно не вдасться, левова частина власних надходжень піде на фінансування апарату селищної ради, зарплатню самого Володимира Боднарчука та паливно-мастильні матеріали для його автівки, а це орієнтовно 150 тисяч гривень, які за рік "виїздить" голова своїм білосніжним позашляховиком. Про якісь проекти розвитку чи масштабні ремонтні роботи навіть не йдеться. Такий бюджет, втім, цілком задовільнив і прихильників селищного голови, і опозиційних лідерів.

До прикладу, під час обговорення проекту бюджету головний освітянин і за сумісництвом депутат від партії Порошенка Степан Герчак виступав із заявами про незаконність голосування та порушення, оскільки депутати не були в повній мірі ознайомлені з бюджетом, а комісія з числа депутатів, яка мала б його розглянути, взагалі не створена, а згодом саме представники "Європейської Солідарності" одноголосно підтримали бюджет Володимира Боднарчука.

І хоча навіть неозброєним оком було помітно, що тепла політична ванна, в якій до цього впродовж останніх років перебував селищний голова, змінилась прохолодою і потребою домовлятись з безпосередніми учасниками процесу, вплив на представників апарату і підлеглих-депутатів все ще є запорукою успіху.

А от на кого не вдалось вплинути, так це на двох представників "Свободи" та одного депутата від "Слуги народу". Відповідаючи на запитання представниці "Свободи" Мирослави Подольчук про наявність коштів на перекриття дитячого садочку в Мельниці-Подільській і проведення утеплення, Володимир Боднарчук заявив про те, що і без того дуже багато зробив для дошкільного закладу (поміняв унітази і "кинув" на воду труби). Єдине, про що забув селищний голова, що воду у заклад по цих трубах так і не провели, а тому і нині у садочку серйозні проблеми не тільки з жахливим станом харчування, відсутністю ремонтів, а й уже згадуваною водою.

Показовим у плані дієвості депутатів та їх пристосуванства стало питання делегування повноважень селищному голові Володимиру Боднарчуку розпоряджатись коштами громади фактично без рішення сесії із подальшим звітом перед депутатами. Подібні маніпуляції з державними коштами можливі виключно в час, коли провести збори депутатів неможливо. Наділивши голову громади такими функціями, депутати не просто самоусунулись від бюджетних процесів, а й від контролю. Якщо раніше голова Володимир Боднарчук міг розпоряджатись грошима громади виключно в межах сум, погоджених та виділених депутатським корпусом, то тепер він практично діятиме на власний розсуд, а згодом лишень поставить депутатів до відома, а у тих не залишиться іншого варіанту, як підтримати усі дії свого шефа.


перше голосування за делегування повноважень Володимиру Боднарчуку



повернення до голосування за делегування повноважень Володимиру Боднарчуку (друга спроба)


І якщо спершу більшість депутатів були проти такого рішення, то згодом необхідна кількість найбільш зговірливих представників народу віддали свої голоси на підтримку дуже суперечливого і дуже потрібного саме голові питання. Чому деякі народні обранці так швидко змінили думку в настільки принциповому питанні, нехай кожен з читачів здогадується...

Цікаво, що саме голоси "перебіжчиків" з, як вони себе називають коаліції "За справедливість", зіграли вирішальну роль у тому, що голову громади наділили колосальними повноваженнями, а самі депутати, які обіцяли чесно захищати мешканців громади та їх інтереси, самоусунулись від управління громадою. Єдиними, хто відмовився підтримувати абсурдний проект, стали депутати ВО "Свобода" Мирослава Подольчук, Павло Шклярук та Тарас Дідич, представник "Слуги народу" Василь Дусяк та єдиний з партійців "Європейської солідарності" Зіновій Тимків.

Ось так, спочатку розказуючи громадянам, що вони за усе хороше, за розвиток і процвітання, депутати за якийсь місяць-два після виборів забувають про свої обіцянки та стають звичайними прислужниками. А за це, трішки згодом, отримують реальні "бонуси" за свою депутатську діяльність з милості голови. Але про це згодом...
Переглядів: 2264


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: