Головна » 2018 » Серпень » 19 » Сесія відставок: мер Борщева та його заступник вирішили піти у відставку?

Сесія відставок: мер Борщева та його заступник вирішили піти у відставку?

28.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 12021
Сесії Борщівської міської ради завжди проходять в дуже напруженій та навіть можна сказати ворожій атмосфері: протистояння різних політичних сил та світоглядів не дають можливості знайти порозуміння. Особливо, коли до цього мають відношення люди, які викликають у більшості політикуму роздратування та неприховану огиду.

І останні події чітко вказують на те, що усе могло б бути значно спокійніше, а місто та громада справді отримали б шанс розвиватись, якби окремим політикам Борщівщини нарешті вказали на неприпустимість ведення брудних ігор та грабунок звичайних людей.

Ну а тепер про все по порядку. Те, що на сесії буде гаряче і на депутатів чекає непростий день, було зрозуміло ще задовго до самого відкриття. Майже місяць з подачі різних представників місцевого політикуму містом ширились чутки про звільнення одних та сходження на владний Олімп інших, про таємні домовленості та навіть змову в стінах міської ради проти діючого мера Івана Кобилянського. Коли ж в порядку денному з'явилось питання звільнення першого заступника міського голови Богдана Прокопишина, виникла думка, що лідер місцевої "Батьківщини" Орест Ярема затіяв власну гру.

Складається враження, що головний затійник в Борщівському районі, як заправський шулер, вершить долю краю та разом зі своїми прибічниками змушує інших слабкодухих політиків мовчки виконувати відведені їм ролі.

Напередодні виборів головному послідовнику Юлії Тимошенко потрібен абсолютно слухняний та підконтрольний мер міста, який буде виконувати усі вказівки та накази, навіть тоді, коли вони суперечать здоровому глузду та підставляють самого Івана Кобилянського перед людьми, які за нього голосували та які щиро вірили в те, що громада зможе розвиватись. Тільки після останніх подій стало зрозуміло, що сам Іван Кобилянський більше не бажає бути маріонеткою в руках тих, хто на кожному кроці вихваляється тим, що може "поставити і звільнити".

Звільнення першого заступника Кобилянського мало стати першим кроком і запустило б процес фактичного відсторонення від влади мера, який в останні дні уже не приховував, що йому набридли політичні ігри та інтриги свого політичного наставника - Ореста Яреми. Щоб прискорити реалізацію плану з упокорення неслухняного голови, котрий вирішив відмежуватись від скандалів, як стверджують наші джерела, на місце першого заступника функціонери борщівської "Батьківщини" вирішили поставити не когось зі своїх соратників, а лідера "ДемАльянсу" Володимира Дуплавого. Саме його кандидатуру найчастіше називали у кулуарах і саме він міг стати ймовірним виконавцем усіх забаганок політичних босів-небожителів.

Для прискорення цього процесу екс-мер та один з найвпливовіших членів "Батьківщини" Роман Сельський навіть вирішив винести питання звільнення Богдана Прокопишина першим питанням в порядку денному. Те, що більшість з присутніх депутатів проти цього судилища та розправи, стало зрозуміло, коли за таку пропозицію проголосували лишень деякі депутати "Батьківщини" та, складається враження, підконтрольні їм партійці "ДемАльянсу".

А згодом розпочалось найцікавіше і найгучніше видовище...Обговорення бюджетних питань, а саме розподілу коштів, викликало обурення у місцевих націоналістів. Головний "свободівець" міської ради Микола Саламаха відверто заявив, що їх фракція не збирається голосувати за бюджет, якщо не будуть враховані їхні правки та правки інших депутатів, яких завжди та систематично обділяють та ігнорують, зважаючи на їх опозиційну позицію. А саме виділення коштів на вкритий тріщинами аварійний будинок по вудиці С.Бандери та аварійний міст по вулиці Грушевського. Позицію "свободівців" підтримали і ряд інших народних обранців, зокрема Роман Домітряк та лідер "Народного контролю" Володимир Олійник, питання яких уже тривалий час блокують.

Виступали і звичайні мешканці міста, які прийшли донести свою позицію керівництву громади і підтримати числені запити "свободівки" Христини Яворської. Лунали заклики і прохання, обіцянки розібратись і усе виправити.

На хвилі усіх цих пристрастей та галасу лідер фракції БПП в міській раді Ярослав Козій категорично заявив, що на сьогоднішній день міська рада, виконавчий комітет та депутатський корпус дискредитували себе і повинні піти у відставку. На це відразу відреагував сам голова громади Іван Кобилянський, який заявив, що готовий хоч зараз ставити на голосування питання про його звільнення. Якийсь конструктив в увесь цей балаган намагалась внести Уляна Пасічник, пропозиції якої присутні банально проігнорували.

До мікрофонів рвались усі бажаючі, зала наповнилась криками та взаємними звинуваченнями. Свою позицію вирішив висловити присутнім і лідер районної "Батьківщини" Орест Ярема, який відразу ж напоровся на жорстку критику, а згодом хтось із залу крикнув йому "Ганьба". Ось так учорашні соратники та друзі, які разом прийшли до влади, опинились по різні сторони барикад.

Деякі джерела у самій міській раді стверджують, що керівництво районної "Батьківщини" вирішило усунути свого однопартійця Івана Кобилянського з високої посади після того, як він відмовився виконувати забаганки спонсорів партії та не захотів йти на явно корупційні діяння.

Зрозумівши, що нічим добрим уся ця вистава не завершиться, мер Іван Кобилянський закрив сесію. Здавалося б, на цьому можна було б поставити крапку і розійтись, але в кулуарах, де зібрались депутати та інші зацікавлені особи, пристрасті не вщухали. На завершення Іван Кобилянський в присутності депутатів та працівників міської ради відверто та емоційно заявив своєму політичному босу Оресту Яремі, що не збирається бути його маріонеткою і що той "подавиться грошима".

З власних джерел "Звістці" вдалось дізнатись, що на сьогоднішній день з депутатами різних фракцій міської ради ведуться перемовини та консультації. Лідери "Батьківщини" намагаються знайти підтримку для боротьби зі своїм однопартійцем, який ледь не вперше продемонстрував чітку позицію та не захотів миритись з свавіллям та дерибаном комунального майна і бюджетних коштів. В свою чергу серед депутатів формується група впливових народних обранців, які готові допомогти меру в боротьбі проти цього свавілля. Уже зовсім скоро ми дізнаємось, хто ж переміг у цьому протистоянні: гроші та солодкі обіцянки, чи світоглядні ідеї і принципи. Чи буде мер справжнім головою громади і господарником, чи перетвориться у мовчазного виконавця волі політиків-авантюристів?

Переглядів: 12021


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: