Головна » 2016 » Грудень » 6 » Спадкоємцям польських шляхтичів землі на Борщівщині не повернуть, – експерт (відео)

Спадкоємцям польських шляхтичів землі на Борщівщині не повернуть, – експерт (відео)

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 983
Поляки начебто готуються судитись з Україною за повернення володінь. Зі інформацію окремих інтернет видань наші сусіди назбирали понад півтори тисячі позові. Серед них і клопотання по повернення житлового будинку з прилеглими господарськими будівлями і дванадцять гектарів сільськогосподарських угідь в селищі Мельниця-Подільська Борщівського району. Орієнтовна вартість маєтків – шістдесят тисяч доларів.

У центрі Мельниця-Подільської – старий панський парк. Колись тут гуляли польські вельможі, а нині громада проводить концерти. Посеред парку двоповерховий будинок. У ньому півтора століття тому мешкали польські шляхтичі Дунін-Бурковські. Ймовірно, – припускає краєзнавець Петро Блищук, – саме про цей будинок йде мова у позовах до суду про реституцію.

За інформацію у ЗМІ Польща вимагає у Мельниця-Подільської повернути і 12 гектарів парку. Нині, каже краєзнавець, скверу менше. Але докази про те, що він колись належав панам залишились. Весь парк досі розділяє від міста чималий обмурований камінням рів.


Чи справді Польща претендує на землі Мельниця-Подільської громади у селищній раді не знають. Кажуть: таких документів не отримували.

- Мені не відомо нічого абсолютно, ніхто нас не повідомляв про те, що Польща, або поляки подали нас на суд. Ніяких документів в селищну раду не надходило, – каже голова Мельнице-Подільської громади Володимир Боднарчук.

В можливість скористатися правом реституції, тобто повернути майно відчужене радянською владою чи отримати за нього компенсацію, українські експерти не вірять. Пояснюють: асоціація з ЄС не регламентує цього права.

- Європейський суд не визначає питання реституції. Право власності і всі спори щодо власності вирішується в місцевих судах. Кожна країна сама визначає кому, в якому розмірі і як повертати чи компенсувати майно, – зазначає експерт з земельного права Володимир Бурденюк.

Україна не має окремого закону на реституцію. Окрім того у мас досі діє мораторій на відчуження землі,- пояснює експерт. Тож навіть якщо його скасують у земельному кодексі чорним по білому написано, що особам та їх спадкоємцям не повертається земля, яка була у користуванні до 15 травня 1992.

Переглядів: 983


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: