Головна » 2018 » Липень » 17 » Співробітники СБУ передали в музей унікальну книгу, яку мешканець Борщівщини намагався продати іноземцям

Співробітники СБУ передали в музей унікальну книгу, яку мешканець Борщівщини намагався продати іноземцям

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1645
Співробітники Управління СБУ у Тернопільській області передали до Музею книги та друкарства України раритетний примірник книги – Часослов (Шестидневник) XVIIІ століття, що має велику культурну цінність.

Рідкісне видання правоохоронці вилучили у мешканця Тернопільщини, який у квітні 2017 року намагався вивезти його у Польщу для збуту іноземним колекціонерам. Під час перетину пункту пропуску «Рава-Руська» оперативники спецслужби вилучили у зловмисника унікальний стародрук, який він спробував приховати від митного контролю у багажнику автомобіля.



Вилучений фоліант був надрукований у 1762 році друкарнею Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові. Книга містить 324 аркуші друкованого тексту та численні гравюри. Шкіряна обкладинка прикрашена тисненням «Розп’яття» у круглій орнаментній рамці.





За висновками експертів Часослов є рідкісним зразком книгодрукарського мистецтва, оскільки окрім вилученого примірника книги фахівцям відомо про існування лише двох інших її примірників. Один з них зберігається у сховищах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, а інший – у Москві. Втрата стародруку завдала б непоправної шкоди культурній спадщині України.
Переглядів: 1645


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: