Головна » 2020 » Жовтень » 15 » Степан Романюк: "Основна проблема наших громад у недієвості старих цінностей та поглядів"

Степан Романюк: "Основна проблема наших громад у недієвості старих цінностей та поглядів"

28.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1880
«Українська Галицька партія» стрімко розвивається на теренах Тернопільщини. Зважаючи на цей беззаперечний факт ми вирішили особисто поспілкуватись з очільником організації в Борщівському районі Степаном Романюком.

Скажіть, Степане, на яких засадничих принципах заснована партія і які першочергові проблеми плануєте вирішувати в майбутніх радах Борщівщини?

Щиро дякую редакції «Звістки» за надану можливість висловити свою позицію на рахунок цих важливих для нашого суспільства питань. Завдання кожної політичної партії полягає в реалізації її ідеологічних приципів та засад. Нашою основною ідеологією є – християнська демократія. Це той фундамент, який ми закладає при здійсненні нашої діяльності. Для загального розуміння, християнської демократії – це політична ідеологія, котра базується на християнській моралі та є відокремленою від церкви. Саме ця ідеологія в нашому розумінні є запорукою служіння партії людям та механізмом вирішення більшості соціальних та економічних питань. Живучи та працюючи на Борщівщині у мене сформувався чималий досвід роботи з людьми та громадськістю, а це дало можливість правильно оцінити потреби нашого суспільства, його культурні та моральні цінності, а також пріоритети сьогодення. Як житель району, як громадянин своєї держави, я вбачаю першочерговим своїм завданням об’єднання людей у громаді, селах та селищах для спільного обговорення та вирішення першочергових проблем населеного пункту. Для кожного вони різні, але мають загальний характер для всіх, оскільки всі ми потребуємо чистого довкілля, якісної води та якісних продуктів сільськогосподарського та фермерського виробництва, якісних послуг. Саме тому основною проблемою нашого часу і наших громад, я вважаю, є недієвість та непрактичність старих цінностей та поглядів у вирішенні основних суспільних завдань. Можна без кінця говорити , що треба робити і як, але це все балачки. До того часу, поки ми не почнемо зміни з себе і свого світогляду.

Чим для Вас особисто цікава партійна чи громадська робота? Чого хотілося б досягти на цій ниві і що змінити в житті борщів’ян?

Тривалий час я аналізував політичну ситуацію в країні, спостерігав за тим, як зароджуються і пропадають політичні партії, робив свої висновки. І от знайшовши політичну силу, ідеологічні цінності котрої збігалися із моїми, я вирішив вступити до команди «Української Галицької партії», очоливши Борщівський осередок політичної сили. До цього часу у мене був досвід роботи у громадських організаціях, а саме : разом із Слуханським М.Я. та Божиком В.В. ми створили громадську організацію Волейбольний клуб «ОЛІМП» , головою якої я до цього часу є. За останні роки діяльності наша команда тричі ставала чемпіонами області та неоднарозово здобувала призові місця на різноманітних змаганнях . Все це завдяки згуртованості всіх членів організації та командній роботі. Тому я переконаний, що тільки об’єднуючи людей навколо спільних інтересів, формуючи спільну систему цінностей, ми зможемо досягти успіху у любій справі. Саме цього я і хочу досягти у своїй громадській діяльності та внести чималий вклад в розвиток свого рідного краю та борщів’ян.

У Вас в списках до місцевих рад дуже багато молодих людей. Чи впевнені, що їм вистачить досвіду і знань в управлінні громадою?

Неможливо змусити людину робити шось проти її волі і при цьому досягти успіху у досягненні спільної мети. Тому до команди «Української Галицької партії» Борщівщини я запросив впевнених, цілеспрямованих, спеціалістів своєї справи та сильних духом людей. І впершу чергу я хочу подякувати їм за їх працю, терплячість, наполегливість та віру у себе. Ми сильні та можемо чогось досягти лише тоді, коли ми маємо підтримку, та впевнено приймаємо спільні рішення. Ще раз дякую всім за довіру та командну роботу. І як лідер партії та просто людина я хочу сказати, що вірю в людей, котрі йдуть разом зі мною на вибори до Борщівської міської ради та інших рад. Не можливо у житті в чомусь бути впевненим на усі сто відсотків, проте я переконаний, що їм вистачить сил та досвіду справитись зі своїми обов’язками, а необхідні практичні знання, якщо в якійсь галузі і не буде, то вони їх набудуть, оскільки останні приходить тільки з досвідом роботи.

Чи готові до співпраці з представниками інших політичних сил?

Саме через те, що я із самого дитинства неймовірно люблю наш Борщівський край, я вірю, що Борщівщина буде займати передові позиції у розвитку фермерського господарства, зеленого туризму, еко-туризму , садівництва та малої промисловості. Однак без наших спільних зусиль втілити усе в життя буде неможливо. Тобто , ми як команда, готові до співпраці із політичними силами, які сповідують схожі принципи в своїй роботі, і не тільки. Хочу підкреслити, що особисто я не вішаю ярлики на людей через їх політичні уподобання чи приналежність. Поведінка кожної людини зумовлена середовищем, в якому вона перебуває. Тому для вирішення спільних завдань на користь нашого суспільства ми готові об’єднуватись та працювати із фаховими спеціалістами. Особисто моя позиція та программа нашої команди полягає у розвитку та розбудові Борщівщини, у розвитку ресурсно-орієнтованої економіки на місцях, впровадження нових технологій у розвиток дрібних фермерський господарств, створення кооперативних господарств, захист та відновлення навколишнього середовища шляхом створеня місцевих організацій із захисту та нагляду за раціональним використанням надр та лісів. Про усе це також можна безкінечно говорити, а тому ми запрошуємо до співпраці тих, хто не скаржиться на якість життя, а готовий запропонувати альтернативу та способи вирішення хвилюючих питань.


Степане, на Ваш погляд, чи має Борщівщина шанс на розвиток, на появу нових робочих місць і що для цього потрібно зробити?

Зрозуміло, що показником розвитку кожного міста, громади – є рівень безробіття. Збільшенням кількості робочих місць та пропорційне збільшенням купівельної спроможності населення – один з пріоритетних напрямків нашої діяльності. Ситуацію можна докорінно змінити підтримуючи власного виробника, дбаючи про дрібного підприємця та малі фермерські господарства. Саме завдяки цьому громада буде отримувати податки, котрими буде наповнюватись місцевий бюджет. Хочу акцентувати увагу і на тому, що ми зараз стоїмо на порозі великої земельної реформи. І якщо ми сьогодні не замислимось над тим, що саме ми маємо бути господарями на своїй землі, то завтра можливо будуть вже інші питання. Першим ділом, що варто б зробити новому керівництву Борщівської міської ради, це повна інвентаризація земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення в усіх населених пунктах. Потрібно переглянути угоди оренди землі між агрохолдингами та жителями сіл чи міста. Оскільки існує «схема», коли певна фірма веде свою діяльність на одній території, а податки сплачують десь за місцем реєстрації у якомусь далекому селі, але точно не в бюджет громади. Я веду до того, що усі великі гравці на аграрному ринку, які працюють на територіях наших громад, мають сплачувати податки за місцем ведення своєї діяльності. І завдання вже місцевої влади навести порядок та змусити всіх дотримуватись законів та працювати на благо громади. В цьому випадку змушений повторитись і сказати, що питання створення кооперативних господарств є дуже актуальним, щоб наш дрібний фермер був зацікавлений у розвитку своєї діяльності , а ми, як споживачі, отримувалі і продукцію від власного виробника, і податки залишалися на місцях. Це дуже довгий процес і можливо на це підуть роки, але я переконаний, що ми таки об’єднаємось у кооперативні спілки для вирощування різноманітної продукції, від овочівництва до зернових. Завдяки цьому у нашій громаді можуть відбутися прогресивні зміни, а це і збільшення кількості робочих місць, розвиток інфраструктури, збільшення купівельної спроможності населення та соціальний розвиток. Тому, як на мене, найбільш реалістичним є розвиток проектів зі створенню кооперативних господарств, в яких дрібні фермери будуть об’єднуватися за спільними інтересами для вирощування чи виготовлення певної продукції, цим самим захищаючи свої права та свою продукцію. В цей самий час хочеться зауважити, що все це можливо тільки в завдяки співпраці місцевої влади та населення.

На рівні громади необхідно запустити проект розвитку дрібного фермерства та підприємництва, щоб місцева влада виступала в ролі консультанта та правозахисника, шляхом створення комітету з розвитку фермерства і підприємництва. Потрібно відкрити консультативний центр при міській раді, де кожен зможе отримати фахову правову допомогу для розвитку власного бізнесу, де представники місцевої влади разом із дрібними фермерами пройдуть всі етапи з розвитку їх господарств. Якщо в громаді будуть заможні підприємці, фермери та люди, то і громада буде заможною.

Сьогодні багато політиків дають багато голослівних обіцянок, але будьмо відвертими, що на їх реалізацію потрібно не мільйони, а мільярди гривень, яких в бюджетах Борщівського району просто немає і не буде. На Вашу думку, з чого реально варто почати і які проекти потребують негайного втілення в життя?

Багато хто вже помітив, що ми, як політична сила, як і кожен з наших кандидатів, нічого не обіцяємо, оскільки обіцяти можна тільки те, що ти дійсно зможеш виконати. А обіцяти гори–мости і не пропонувати альтернативи і реальних методів вирішення питань - це переливати із пустого в порожнє. Для залучення додаткових коштів у наш бюджет та для розвитку інвестиційного поля громади, нам усім, як чиновникам, так і жителям потрібно сідати за круглий стіл та обговорювати всі болючі питання розвитку міста та громади. Нам вкрай потрібно шукати рішення для розвитку діючих підприємств, для відновлення очисних споруд на озері біля с.Пищатинці, для вирішення проблем водовідведення, електропостачання , де є взагалі багато питань, для впорядкування сміттєзвалища. Тільки співпраця усіх членів суспільства може принести нам результат. Сьогодні варто нарешті схаменутись і перестати ділити людей за їх політичними вподобаннями, адже вибори закінчаться 25 жовтня 2020 року, а життя продовжиться. Тому всім нам варто зберігати наші людські якості: гідність та порядність. Немає нічого важливішого за людські відносини, пам’ятаємо про це та розвиваємо.
Переглядів: 1880


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: