Головна » 2016 » Вересень » 30 » Стрілковецька школа стала опорною не без лобізму чиновників?

Стрілковецька школа стала опорною не без лобізму чиновників?

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 3
Переглядів: 2229
На вчорашній сесії районної ради було кілька справді актуальних питань, але самим суперечливим, як би це дивно не звучало, стало питання створення опорної школи на базі Стрілковецької ЗОШ.

Як відомо, керівником школи в с. Стрілківці є дружина очільника Борщівської районної ради Івана Кобилянського. Його дехто з депутатів та звичайних активістів вважає головним лобістом прийняття такого рішення. Стрілковецька опорна школа тепер матиме дві філії - в селах Висічка та Пищатинці. Також пропонувалось "злиття" і громаді з села Королівка, але представники місцевої влади категорично відмовились розглядати таке рішення, чудово розуміючи, що ставши філією, школа буде понижена в статусі і втратить самостійність у прийнятті будь-яких рішень.

От тільки без учнів з села Королівки така опорна школа буде виглядати якось недолуго, адже набрати 200 учнів, як того вимагають представники освітянського міністерства, з Стрілківців, Висічки та Пищатинців точно не получиться. Про це натякав очільник районного відділу освіти Красовський, хоч відверто виступати проти волі керівництва та особисто голови райради побоявся.

Доволі негативно на рахунок такого рішення висловились депутати Яловега і Чепесюк, а також королівський сільський голова, які не могли зрозуміти поспіху в цьому питанні. Також заступник голови райради Русенко запропонував відкласти це питання до створення Борщівської громади, щоб уже нові депутати вирішували долю опорних шкіл, зокрема і в Стрілківцях та Королівці, та створили дійсно повноцінну опорну школу, а не поспіхом об'єднану групку навчальних закладів, яка, вочевидь, робиться лише з єдиною метою - урвати шмат бюджету. Чепесюк згадав про відомі педагогічні традиції Королівської школи, згадавши славної памяті вчителя Григорія Ковпака. Шкода, правда, що він забув згадати ще й народного вчителя Івана Юрковича Русенка, якого у Королівці дуже шанують. Може б тоді депутатам не забракло аргументів для утримання від прийняття поспішного рішення. Адже пропозиція про створення опорної школи була подана прямо в залі з голосу голови комісії з питань освіти Романа Лижника, не пройшовши попередньо узгодження на президії, як цього вимагає регламент районної ради.

Однак, як і хто б того не хотів, але рішення все ж було прийняте і постанова була проголосована. І тут не тільки в одну мить зросла статусність школи, а й появилися свіжі гроші. Адже на опорну школу в Стрілківцях депутати своїм рішенням ще й виділили 450 тисяч гривень...
Переглядів: 2229


Коментарі

0
3 Михайло   [Материал]
Потрібно бути точним при написанні матеріалу. По-перше: Кошти, які виділялися (а вони не з районного бюджету, а з державного), були цільовими - суто на створення опорної школи. Відділ освіти аргументував, чому опорна школа створюється саме в Стрілківцях, а не в Борщеві. І в разі невикористання коштів, вони поверталися в держбюджет. По-друге: питання обговорювалося на президії і Лижник вніс питання на розгляд сесії не як приватна особа, а як голова постійної комісії по освіті, на якій питання обговорювалося. По-третє: були різні думки на сесії, але ніхто категорично не виступав проти створення опорної школи в Стрілківцях, що показало одноголосне голосування. Питання Королівки взагалі є некоректним, оскільки Королівська сільська рада дійсно не дала згоди на створення філії в Королівці. Питання по Королівці поки що закрите.

0
2 педагог   [Материал]
Плане журнал1сте,не заглиблюйтесь в ысторыю ,й не прикривайте Королывську школу учителями Ковпаком й Русенком.Звичайно,ысторыю треба пам'ятати,але,на даний час,переглянувши рейтинг школи с.Королывка й результат ЗНО ,сум побираэ. Адже не примножують тую славу великих вчителыв ,а ганьблять ыхню память...Пыдтримую автора попереднього коментаря,що ны для кого не э секретом середны бали ЗНО,якы в Стрылковецькый школы набагато вищы! Ы давайте не будем про кошти(до чого ви все звели) :нашим дытям потрыбна якысна освыта ! А Стрылковецька школа з року в р1к доказуэ,що там якысно навчають дытей ,бо э сильний кадровийи потенцыал ы навчально-матерыальна база, э переможцы районних й обласних олымпыад, на базы Стрылковецькоъ школи проводять обласны й Всеукраынськы семынари,а кабынетам фызики,географыы,украынськоы лытератури,быологыы взагалы немаэ аналогыв в Ураъны)там э кому вчити,э де вчити,э на чому вчити ы эЭ кого вчити!!!тому не бачу жодних пыдстав не надати ый статус опорноы!!!

0
1 Уляна   [Материал]
Шановний авторе статті, найперше покликання журналістів - розповсюджувати ПРАВДИВІ новини! Я не знаю чиї інтереси лобіюєте ви, але вони є явно не близькими до дійсності! Я не маю на меті виправдати Стірлковецьку ЗОШ і спаплюжити Королівську, але якщо ви таки були присутні на вчорашній сесії районної ради, то, напевне. варто було б зазначити обгрунтування доцільності створення опорної школи у с.Стрівківці. Варто було б зазначити не тільки про традиції Королівської школи, а й те, що насьогодні є актуальним - рейтинг, забезпечення, шкільні кабінети, наявність актового залу. А тепер давайте трохи статистики: Стрілковецька ЗОШ І-ІІІ ступенів Борщівського р-ну Тернопільської обл. серед 10000 шкіл України (міських і сільських, гімназій і ліцеїв...) - №172 (середній бал - 163,07), №5 - серед усіх сільських шкіл України. В Тернопільській області ця школа - №6 (серед майже 300 навчальних закладів (міських і сільських, гімназій і ліцеїв...), учні яких складали ЗНО), №1 в області серед сільських шкіл. Перевірити цю інформацію можна за посиланням: https://dou.ua/lenta/articles/zno-2016/ . І одразу ж переглянути рейтинги Королівської школи. Проблема наша у дизінформації! Думаю, насьогодні батьків цікавить більше престижність школи та знання, які вона дає, а не можливість розкидати слова на вітер! Тому, шановний журналісте, якщо вас так можна назвати, наступні рази зьирайте конкретну інформацію й обгрунтовуйте її краще, якщо хочите піднімати свої рейтинги не за набір слів, а за позицію справжнього нейтрального журналіста!

Имя *:
Email *:
Код *: