Головна » 2018 » Січень » 25 » У деяких селах Борщівщини питна вода не придатна для вживання

У деяких селах Борщівщини питна вода не придатна для вживання

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1886
За результатами проведених моніторингових лабораторно-інструментальних досліджень фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» за 24.01.18р. встановлено невідповідності за загальною жорсткістю та вмістом нітратів в селі Дзвинячка Борщівського району.

Під час нещодавніх моніторингових досліджень невідповідності за загальною жорсткістю та вмістом нітратів також була встановлена в селах Лосяч та Горошова.

Одним з факторів, який робить з “живої води” в “мертву”, є нітрати. Перевищення їх змісту в складі води призводить до важких захворювань, зокрема до водно-нітратної метгемоглобінемії, яка може стати причиною смерті. Особливо гостро ця проблема відчувається в українських селах. Нітрати – це солі азотної кислоти, які і раніше надходили в організм людини і тварин, адже їх вміст у грунті є елементом мінерального живлення рослин. Сьогодні вони потрапляють у воду через надмірне споживання і неправильного зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві, через роботу великих промислових об’єктів, де використовують нітратні сполуки солей азотної кислоти, через недостатньо очищених стічних вод, через недотримання санітарно гігієнічних норм при облаштуванні колодязів (адже відходи життєдіяльності тварин і людини містять значну кількість нітратів).

Вчені довели: при постійному вживанні води з перевищеним вмістом нітратів згодом виникають такі захворювання, як рак шлунка, збільшення щитовидної залози, порушення функцій нервової та серцево-судинної систем. Крім того, сполуки азоту і нітратні іони належать до мутагенних речовин, які призводять до генетичних порушень.
Переглядів: 1886


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: