Головна » 2019 » Жовтень » 17 » У Венеції відбувся Фестиваль української культури "УКРО 2019", активну участь в якому взяли і борщів'яни

У Венеції відбувся Фестиваль української культури "УКРО 2019", активну участь в якому взяли і борщів'яни

18.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1066
6 жовтня 2019 р. Б. у Куарто д’Альтіно (Quarto d’Altino) біля Венеції відбувся V Ювілейний Фестиваль української культури в Італії “УКРО 2019” – подія, яка сколихнула всю українську громаду, не залишила байдужим бодай одного гостя чи учасника. Організатори фестивалю заздалегідь потурбувалися про зручне місце розташування та комфорт гостей, систематично висвітлювали новини щодо підготовки свята, турбувалися про доїзд гостей.

Високий рівень організації свята дозволив присутнім по-справжньому відчути дух українського народу. Його було чути скрізь: на спільній молитві, на ярмарку, який розкинувся на широкому зеленому полі, у цікавих етнічних композиціях, у картинах українських художників, у поробках, вишивках...

Перш за все, усі учасники Фестивалю виразили подяку Богові у спільній Архиєрейській Св. Літургії, яку очолив преосвященніший владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Делегат новопроголошеного папою Франциском Екзархату для українців візантійського обряду католицької Церкви в Італії.

Владика у своїй проповіді наголосив на важливості розвивати свої таланти, дані Богом, у взаємному служінні для творення єдності в спільноті, базованої на фундаменті любові, яка завжди готова жертвувати – давати себе вповні для спільного добра на взірець Пресвятої Тройці.

Важливим моментом свята був флешмоб на підтримку Віталія Марківа, несправедливо засудженого італійським правосуддям.

А що вже постаралися наші куховарки, то й словами не передати: варене, печене, смажене... а борщ, а холодець, а узвар наш український!

Художньо-мистецька частина свята – це глибоко продумана програма, різножанрова, яскрава, яка дала змогу глядачеві ознайомитися з українським національним одягом, піснею, танцем, усною народною творчістю, творчістю класиків української літератури, з окремими звичаями та обрядами.

Як розповіла "Звістці" уродженка Борщівщини Марія Іванів, яка, як і сотні борщів'ян, живе та працює в Італії, активно допомагали у організації цього незабутнього дійства і мешканці рідного для нас містечка.

Так, за словами пані Марії, вони вдячні Христині Яворській за допомогу у оформленні зали та сцени, а також надання різноманітої друкованої продукції. Вдячні організатори та учасники фестивалю Василю Гудимі, який займався перевезенням та доправленням з Борщева, а також керівнику районного будинку культури Василю Гусаку за допомогу зі сценічними костюмами. Прийшла на допомогу в організації фестивалю і сім'я Василя Напастюка з Борщева. До слова, сама Марія Іванів також не аби як допомогла, адже саме вона разом з іншими кухарями готувала смачні українські страви для учасників фестивалю.

Переглядів: 1066


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: