Головна » 2018 » Жовтень » 28 » Україна інкогніта: що приховує Кришталева печера у Кривчі

Україна інкогніта: що приховує Кришталева печера у Кривчі

28.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 4043
Пройти по хребту дракона і потрапити йому в пащу. Тернопільщина – справжній край печер. Одна з них – "Кришталева", в селі Кривче заворожує своєю красою, приховує страшні секрети і, кажуть, зцілює.



Місцеві вірять, що в печері бачили Богоматір. Кажуть, один чоловік на початку минулого століття навіть відправився її шукати, але так і не повернувся.

Щоб потрапити в печери, потрібно подолати півкілометра коридору, іноді дуже вузького. Чим глибше в печеру – тим більше з'являється під ногами характерних наростів, схожих на панцир гігантської рептилії.

У світлі ліхтарів спливають кам'яні тварини. Серед них буйвіл, якого вважають місцевим охоронцем. Поруч з ним з-під стелі дивляться ящірка і лупата сова. Важко повірити, що ці химери-візерунки нерукотворні. Особливо це стосується прозорих вкраплень, схожих на гігантські алмази.

Досліджена довжина лабіринтів становить 24 кілометри. Обладнаними для прогулянки туристів – всього 2,5 кілометра. Поза туристичними маршрутами є близько ста ходів. Повертати і слідувати ними небезпечно – можна заблукати.

У 60-х роках минулого століття в одному з таких ходів знайшли скелет чоловіка, а поруч з ним недогарок свічки і монету. Ким був блукач так і не визначили. До виходу з лабіринту йому залишалося зовсім небагато.

Одна з головних визначних пам'яток печери – "Кришталевий коридор". Його стіни на десятки метрів покриті мінералами ніжних відтінків.

"Один міліметр такого кришталика наростає 100-150 років. У даний період вони не ростуть. Вони як корали, потребують води", – розповів доглядач печери "Кришталевої" Борис Семенюк.

Печерні утворення – лагуна древнього моря. Зараз в підземеллі постійна температура: близько 11 градусів, майже повна відсутність бактерій і повітря, наповнене озоном.

"Тут вирувало море. Так описано в історії – західна частина України була покрита Сарматським мілководним теплим морем. Все це шліфувалося мільйони років водою. Тут таке повітря, яке може і підлікувати", - розповів доглядач.

Шлях до "Кришталевої" печери вперше виявили в 18 столітті, про що свідчать різні письмена.

Після Другої світової війни прохід вибухівкою зруйнували НКВСівці, щоб ним не скористалися воїни УПА. Відновлено він був після 60-х років. З тих пір розвідали 60 кілометрів коридорів. Відкриття роблять і в даний час.



Джерело: Україна
Переглядів: 4043


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: